Директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов и двама от тримата му заместници са подали оставки.

Двамата заместници, които заедно с Асенов са депозирали оставки пред министъра на финансите, са Георги Григоров и Александър Раков, се посочва на сайта на агенцията.

Като причини в молбите за напускане са посочени успешната реализацията на основната задача за подготовка на митническата администрация за членството на страната в ЕС, повече от едногодишен опит на работа в условията на пълноправно членство в Евросъюза, както и натрупаната умора през последните близо 6 години и половина начело на митническата администрация на България.

Асенов си тръгва от поста, който заема още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Министър Орешарски:
Бих поискал оставката на всеки, който не се справя, но аз съм доволен от работата на „Агенция Митници"
                      Още...

Асен Асенов не очаква оставката му да бъде отхвърлена, макар че министър Пламен Орешарски заяви, че ще са му необходими ден-два, за да реши дали да я приеме.

Асенов категорично е отхвърлил твърденията, че подава оставка под политически натиск, както и че причина за желанието му да напусне са многото коментари за нерегламентирани контакти, както и че стои зад прякора „Дебелия", съобщи БНР.

Гланият прокурор Борис Велчев заяви преди началото на заседанието на ВСС, че е научил за оставките тази сутрин и затова не може да ги коментира.
Той допълни обаче, че от прокуратурата не са пазили в тайна, че разследват и ръководството на митниците.

Бившият вътрешен министър Румен Петков отказа да коментира оставката с аргумента, че не е запознат  с мотивите.
Той подчерта, че Асенов в изнесъл един от най-трудните периоди в дейността на митницата и предположи, че той има сериозни лични, а не професионални мотиви, за да се оттегли.

Междувременно, след заседанието на вътрешната комисия в парламента депутатът от ДСБ Атанас Атанасов отново заяви, че оставката на Асенов е свързана с разследван митнически канал за контрабанда, който действал с благословията на митническия шеф.

Станишев и Първанов спокойни:
Умората, много силният натиск от медиите, а и глупостите, които се изговориха, са мотивите според премиера. Според държавния глава очевидно промяната върви с пълна сила във всички структури, критикувани от ЕС
                  Още... 

По-рано днес бившият шеф на "Митници" Емил Димитров каза, че една такава оставка може да бъде поискана само от премиера Сергей Станишев.
Пред БТВ той заяви, че оставката е депозирана още в понеделник в 17 часа.

Има желание да се докаже на ЕС, че България е безкомпромисна към всички, заяви още той.

Според Емил Димитров искането на оставката е част от процеса за подобряване на имиджа на България.

По думите на бившия шеф на митниците оставката е законен и очакван процес.

Ръководството на митниците в момента се опитва да бойкотира правителството, като убеждава служителите си по места да подават оставки, твърди още Димитров.

Припомняме, миналия месец в отворено писмо Асен Асенов разпространи с личното си мнение за случващото се и във връзка някои изявления на Емил Димитров-Ревизоро.
Точно преди четири години по друг повод заявих, че клатенето на митниците е опасно за обществото..., написа Асенов.