Финансовият министър Пламен Орешарски съобщи, че оставките на шефа на Митниците Асен Асенов и двамата му заместници  Георги Григоров и Александър Раков са на бюрото му, но все още не ги е приел.

Той коментира, че подаването на оставките е очевидно работа в екип.

Мотивите са свързани с натрупано напрежение в последните шест години  и доста интензивна работа както в хода на подготовката за присъединяване в ЕС, така и след него, заяви Орешарски.

По думите му самият той в този момент не би поискал ръководството на митниците да бъде сменено.

Бих поискал оставката на всеки, който не се справя, но аз съм доволен от работата на „Агенция Митници", категоричен е Орешарски.

Запитан кой е „Дебелият" - прякор от разработки, за който в публичното пространство се коментира, че е на Асен Асенов, Орешарски каза, че не и информиран и отказа да прави догадки, като подчерта, че си има специализирани служби за това и самият той не обича другите жанрове.

По-рано днес главният прокурор Велчев заяви, че прокуратурата никога не е крила, че разследва хора от ръководството на "Митниците".

Орешарски не даде информация дали вече има предложения за постовете в ръководството на митниците.

Той е категоричен, че първо трябва да реши дали да приеме оставките и ако ги приеме след това ще реши кой би се вписал на местата им.

По закон шефът на митниците се назначава след съгласуване с премиера.

Според Орешарски след няколко дни ще стане ясна промяната в ръководството на агенцията.
Ако се стигне до нов шеф, от него ще се изисква да осигури приемственост в работата и спокойствие в системата, допълни финансовият министър.