На 12 юни вътрешният министър Михаил Миков ще бъде изслушан в парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност по въпросите за реформата в МВР и състоянието да документооборота в МВР.

Решението е взето по предложение на председателя на комисията Минчо Спасов.

На днешното си заседание комисията разгледа постъпилите отговори от МВР и ДАНС по сигнал на ДСБ и констатира, както съобщи Минчо Спасов - „Че няма съответствие между писмото на Иван Костов и състоянието на нещата по преписките, които той посочва".

Спасов потвърди, че една от разработките, за които става дума е „Сови" (наречена от Иван Костов - втора бомба срещу ДПС, бел.ред.).

Депутатът Атанас Атанасов каза, че освен тази разработка става въпрос и за друга, но отказа да съобщи наименованието й.

„Става въпрос за две оперативни дела - и двете в МВР, и двете касаят корупцията по високите етажи на властта, и по двете дела събраната информация не е изпратена на прокуратурата", уточни Атанасов.
Припомняме, по-рано днес главният прокурор Велчев поясни, че когато документите пристигат в прокуратурата, не се знае какво име носи оперативната разработка.

Десният депутат поясни, че едната разработка касае контрабанда, която е ставала през един от митническите пунктове в София и касае небезизвестния кръг „Монтерей", а другата разработка касае корупционни практики на ДПС (според ДСБ - "черни каси", пълнени от търговия с дървесина, бел.ред.).

„Този начин, по който управляващите се сплотиха за ДПС е явно характерен", коментира Атанасов и добави - „Има някакъв невероятен страх в коалицията, че ако вземе да се обиди ДПС - може да падне правителството."

„Може е да имат основания за това, само че в Брюксел не се интересува от тези мотиви", добави депутатът от ДСБ.

Той съобщи, че оставката на шефа на Митниците Асен Асенов е директно свързана с въпросната разработка, защото лицето, което е било назначено на митническия пункт, през който години наред е вървяла контрабандата, е било назначено от Асенов.

Атанасов съобщи още, че е разбрал, че информацията за оставката на Асен Асенов е изтекла не от финансовото министерство, а от МВР.

Депутатът посочи, че има директни подозрения и затова иска делата да бъдат предоставени на комисията.