ДНК тестове потвърдиха, че мистериозното русо момиченце Мария е дъщеря на циганската двойка Саша Русева и Атанас Русев от Николаево, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Двойката има 9 деца, включително четири, които са руси и с бяла кожа като на Мария.

Атанас Русев и Сашка Русева са биологичните родители на откритото в Гърция момиче, станало известно като „русата Мария", потвърди главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, позовавайки се на резултатите от изготвения ДНК анализ.

Не наричайте родителите на Мария роми, призова Евророма
Още...

По случая е образувано досъдебно производство и предстоят процесуално следствени действия, като производството е за това, че през 2009 година майката е дала съгласие за продажба на детето. Оттук нататък случая е от компетенциите на прокуратурата, обясни Лазаров.

Самата Сашка Русева казва, че е дала детето си за отглеждане на хората, при които е работила и отрича да е взимала пари. Тя е обяснила, че не е дала името на момичето, тъй като според нравствените норми това се прави в църква.

Не е удачно да се прогнозира дали момичето ше бъде върнато на биологичните си родители, обяви Лазаров и посочи, че това са стъпки, които ще бъдат извършени по съответния процесуален ред.

Не е ясно и с какво гражданство е момичето, тъй като според майката то няма документи. В момента Сашка и Атанас Русеви се намират в България, посочи главният секретар.

Възможно е социалните служби да отнемат братята и сестрите на русокосата Мария, открита в цигански катун край гръцкия град Фарсала, от семейството й, заяви в ефира на БНТ Милена Дянкова от Държавната агенция за закрила на детето.

По-рано днес главата на циганско семейство в България заяви за NBC News, че тя силно вярва, че мистериозното момиче, известно като Мария, е нейната праправнучка.

Зинеб Касимова обяви, че нейната правнучка Саша Русева е оставила дете в Гърция на грижите на друга циганска двойка. Когато Русева видяла русата, синеока Мария по телевизията, след като е била взета от цигански катун миналата седмица в Гърция, 35-годишната жена е казалa пред съседи, че тя е била „глупава" да даде детето си.

Русева заяви за българска телевизия вчера, че тя е оставила бебе в Гърция, когато е работила там.

„Не взех никакви пари. Нямах достатъчно пари да я изхранвам. Възнамерявах да отида и да си взема детето, но междувременно аз родих още две деца, така че не можах да отида", поясни Русева.

На 19 октомври русото дете бе намерено при полицейска акция срещу наркотрафиканти в Гърция и гръцките власти се наеха да издирват родителите й. В случая са замесени Елефтерия Димопуло и Христос Салис, след като детето беше открито при тях.

ДНК тестове установиха, че Елефтерия Димопуло и Христос Салис не са биологичните родители на малката Мария.

Очаквайте подобрности!