Възможно е социалните служби да отнемат братята и сестрите на русокосата Мария, открита в цигански катун край гръцкия град Фарсала, от семейството й.

Това заяви в ефира на БНТ Милена Дянкова от Държавната агенция за закрила на детето. Тя уточни, че това може да се случи, ако на място социалните работници преценят, че има риск за здравето и живота на тези деца, а днес има уверение, че социалните служби ще ги посетят в дома им.

На въпрос възможно ли е агенцията за закрила на детето да поиска Мария обратно в България Дянкова отговори: „Ако има неоспорими доказателства, след като приключи разследването, естествено държавата ще направи всичко необходимо да се свърже с гръцките си колеги, за да се върне Мария с България".

Дянкова не се ангажира с повече информация, като посочи, че информацията по случая е много динамична. След като от Агенцията са разбрали къде се намира детето, те веднага са се свързали с отдела в Гурково, откъдето са уточнили, че от 2007 година семейството е на социални помощи, майката е на 35 г., а бащата - на 37.

Тези хора никога не са работили до този момент, стана ясно още от думите на главния експерт. Семейството е получавало помощи под всякаква форма, включително и натурални.

Припомняме, вчера стана известно кои са биологичните родители на Мария. Оказа се, че те също живеят в катун и са цигани. Пет от 10-те им деца са албиноси и имат видима прилика с Мария от Гърция.

Чичото на момиченцето разкри, че тя се е родила в Гърция, докато родителите й работели като берачи на маслини и портокали. След като не могли да извадят нужните документи, за да се върнат обратно с нея, те я оставили.

Така, на 19 октомври, русото дете бе намерено при полицейска акция срещу наркотрафиканти и гръцките власти се наеха да издирват родителите й.

След вчерашните разкрития от Прокуратурата започнаха разследване срещу майката на Мария заради това, че тя е дала съгласие за продажба на детето си в чужбина.