От днес започваме армейска операция по южната ни граница.
Това стана ясно от извънреден брифинг на главния секретар на МВР Георги Костов заедно с шефа на граничната полиция и неговия заместник.

Новината идва съвсем малко след като министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че ще прати служители от сухопътните войски на границата и има готовността техният брой да стигне 1000.

Стотици имигранти протестират на турско-гръцката граница, искат в Гърция
Още...

Войници ще бъдат командировани, потвърди и главният секретар на силовото ведомство, като допълни, че от тази сутрин има такова разписано постановление от премиера Бойко Борисов.

Действието е част от активиран от днес план за реакция в случай на утежнена или прогнозна такава ситуация с миграционния натиск.

Припомняме, вчера бе регистрирано струпване на сирийски бежанци в турския град Одрин, които заявиха, че днес тръгват към границата с Гърция, а в краен случай - към България.

Във връзка с обстановката по линия на миграционен натиск е задействан план, при който започна вече поетапно разполагане на до 1000 армейски служители по цялата граница с Турция. Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция, добави Костов.

През турската граница през последните 24 часа със сили на Национална и Гранична полиция сме задържали 34 лица на вход, а на изход към Сърбия - 39 лица.

Броят на доброволно върналите се лица, след като са видели, че охраната по границата ни с Турция е сигурна и надеждна, за последното денонощие е 660, посочи Костов.

Костов посочи, че охраната на държавната граница ще бъде осъществявана от смесени, съвместни патрули от армейски служители и служители на национална и гранична полиция.

Броят на армейски служители ще достигне до 1000 в рамката на следващата седмица. Част от тях вече били на границата. При усложняване на ситуацията по границата имаме разчет да я подсилим с още не малък брой служители, дори три-четири хиляди. Те ще бъдат с армейска техника и окомплектоване по щат в армията.

Действията ни са в отговор на усложнената обстановка по линия на миграция в ЕС. Те в никакъв случай не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от Турска страна, които са изключително коректни по отношение на справяне с миграционния натиск към ЕС. Действията ни следва да се тълкуват само като действия на подкрепа за колегите от турска страна за справяне с миграционния натиск, поясни Георги Костов.

Запитан дали идва голяма миграционна вълна към България от Одрин, той отвърна, че Турция владее процеса към момента, а българските действия са за подкрепа на техните усилия.

„Имаме сили да се справим с миграционния натиск и фактът, че маршрутът през България не е предпочитан от мигрантите, при положение, че е естествен път за тях, ясно говори за действията ни. Натискът винаги е бил сериозен, действията ни ще бъдат съобразени със закона, но ще изпълним всички правомощия по закон, за да се справим с този проблем", заяви главният секретар.

ЕП одобри плана за разпределение на 120 хил. бежанци
Още...

Той увери, че бежанските центрове имат капацитет и организация да поемат бежанци, които дойдат по установения законовия ред. Експертните ни анализи показват, че имаме сили да се противопоставяме на неконтролируеми и незаконно проникване през държавната ни граница и ще го направим, каза още Костов.

МВР работи за противодействие на каналджийството. Само за първите 9 месеца на 2015 г. със 70 % повече са уличените лица за каналджийска дейност, от колкото през цялата 2014 г.

Директорът на ГД „Гранична полиция" Антонио Ангелов посочи, че съвместните патрули от Турската граница ще осъществяват дейността си след инструктаж, провеждан от дежурния от Гранична полиция, а всеки наряд се обясняват по отделно. Старшият на наряда ще е от гранична полиция.

Той добави, че 283 лица са осъдени за каналджийство от началото на годината.