Министърът на отбраната Николай Ненчев изпраща още днес 50 военни на границата ни. До края на деня военното министерство има готовност този брой да нарасне и до 160. Новината обяви пред журналисти самият министър Ненчев. На въпрос дали предвид засиления бежански натиск на границата ни с Турция, ще бъдат изпратени още военни, той отговори: „Това вече се налага и ние имаме готовност".

Стотици имигранти протестират на турско-гръцката граница, искат в Гърция
Още...

По-голямата част от командированите военни ще са от сухопътните войски. „Във всеки един момент имаме готовност да отреагираме и да изпратим до 1000 души", обяви още военният министър.

На самата граница командированите военни ще подпомагат работата най-вече на граничните полицаи. „Те ще подкрепят действията на „Гранична полиция". В някои случаи ще са на границата, а в други във вътрешността на страната, не съвсем до границата", обясни министър Ненчев.

Припомняме, вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че се изпращат още военни в помощ на „Гранична полиция". Разработвал се оперативен план. Военните нямало да бъдат изпращани наведнъж, а поетапно, с оглед необходимостта и развитието на ситуацията.

Министърът на отбраната призна още, че определено от няколко дни има промяна на обстановката по границата ни по отношение на бежанския натиск.

„Най-странното е, че тази бежанска вълна никога не може да се предвиди точно в каква посока ще тръгне. Ние не знаем предварително къде ще се струпат тези маси от хора и съответната страна ако реши да затвори границата си, те естествено се насочват към друга граница", коментира още темата военният министър.