Европейският парламент одобри план за разпределение на 120 хиляди бежанци в страните от Европейския съюз.

Бежанците предимно се намират към момента в Италия, Гърция и Унгария.

На 9 септември европейският законодателен орган одобри временни извънредни правила за преместване на около 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция за две години.

С днешното решение парламентът за рекордно време одобри предложението на ЕК от 9 септември за разпределение на 120 хиляди бежанци. С одобрението депутатите изпращат недвусмислен сигнал на вътрешните министри от страните членки на ЕС, които ще проведат среща на 22 септември (вторник). Министрите трябва да одобрят втората спешна схема за разпределение на бежанците.

Според предложението на Комисията допълнително 120 хиляди бежанци, настанени към момента в Италия (15 600), Гърция (50 400) и Унгария (54 000), ще бъдат разпределени в другите държави от ЕС.

Така общо 160 хиляди бежанци ще получат убежище в ЕС.

Днес парламентът одобри предложението на Комисията (без поправки) с гласовете на 370 депутати. 134 гласуваха „против", а 52-ма се въздържаха.

По време на дебата в парламента вчера стана ясно, че Унгария няма да участва в схемата.

Бежанците ще бъдат разпределени в страните членки на базата на няколко показателя: население, БВП, безработица и среден брой молби за получаване на убежище в миналото.

Участващите в схемата държави ще получат по 6 хиляди евро за бежанец. Страните, които ще изпратят бежанци от своята територия в друга държава от ЕС, ще получат по 500 евро за всеки бежанец, за да се покрият транспортните разходи.