Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че отношенията между Либийската Джамахирия и Запада може да бъдат възстановени.

Ако Западът се извини и признае, че е сгрешил, икономическите връзки с тях може да бъдат възстановени, заяви полковникът и поиска да бъде отменена резолюцията на ООН.

Либийският лидер подчерта, че за в бъдеще приоритет ще бъдат отношенията с компаниите от Русия, Китай и Индия.

Повече не можем да си позволим да вярваме на запада. Именно заради това наши съюзници ще бъдат Русия, Китай и Индия. Компаниите от тези страни ще сключат с нас договори за добив на нефт, както и в областта на строителството и индустрията, подчерта още той.

Преди дни Муамар Кадафи заяви, че се чувства предаден от европейските си съюзници, особено от италианския премиер Силвио Берлускони.

„Аз действително съм потресен от моите европейски приятели. Те нарушиха редица важни споразумения по въпросите на сигурността, които бяха сключени с Либия в интересите на икономическото сътрудничество", заяви Кадафи и допълни: „Аз съм толкова потресен, чувствам се така предаден, дори не знам какво ще кажа на Берлускони при среща".

Според либийския лидер френският президент Никола Саркози страда от нервно разстройство, тъй като призна опозиционния национален съвет за законен орган на страната.

По-рано днес силите на Муамар Кадафи достигнаха „предградията" на Бенгази - основната крепост на опозиционните сили. Войските на режима са превзели град Зуейтина, който се намира на около 150 км от Бенгази и вече се намират в покрайнините на „сърцето" на бунтовниците.