Силите на Муамар Кадафи се намират в „предградията" на Бенгази, съобщи либийската държавна телевизия. Войските на режима са превзели град Зуейтина, който се намира на около 150 км от Бенгази и вече се намират в покрайнините на „сърцето" на бунтовниците.

В града се намира Националният съвет на Либия, формиран от противниците на режима на Муамар Кадафи, съобщава РИА Новости.

ООН с последен опит да се намеси в Либия
                                   Още...

Въстаниците твърдят, че са свалили един самолет, който се опитал да бомбардира позициите им в Бенгази. Местни жители съобщават, че летището е било атакувано два пъти през последните два дни.

От правителството на Муамар Кадафи съобщиха, че правителствените войски са превзели град Мисурата. В същото време представители на опозицията опровергаха тази информация. Съобщава се за над 30 жертви от страна на бунтовниците в сраженията за града, които се водят от вчера. Повече от 100 човека са получили различни наранявания.

В Мисурата няма бомбардировки и всичко е тихо", заявиха очевидци.

Междувременно бе съобщено, че жилищните райони на град Аждабия са подложени на интензивен артилерийски обстрел. Местни жители твърдят, че в града се водят ожесточени сражения между частите на Муамар Кадафи и противниците на режима. В Съобщава се множество разрушрни домове.

„Въстаниците", които вече месец държат под свой контрол град Зентен в югозападната част на страната, се готвят за щурма правителствените войски. Според данните на опозицията силите на Кадафи в направление север - северозапад и се готвят да завземат града.

Град Зентен се намира на 145 километра югозападно от Триполи и стана първият град, завладян от протестиращите. Протестите там започнах на 16 февруари и само за няколко дни падна в ръцете на недоволните либийци.

Преди два дни градът беше подложен на артилерийски обстрел, но опозиционерите успяха да отбият атаката.

Либийската армия обяви, че ще спре всички военни операции в неделя, за да може противниците на режима да предадат оръжието си и да се възползват от предложената амнистия. От министерството на отбраната обаче не посочват колко време ще бъде в сила прекратяването на военните операции.

НАТО няма намерение да се намесва в ситуацията в Либия, където в момента войските на Муамар Кадафи напредват към Бенгази - градът - крепост на опозицията, заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Той допълни, че въпреки това НАТО има готовността да реагира във всяка една ситуация.

От 15 февруари насам на територията на Либийската Джамахирия се водят ожесточени боеве между правителствените войски и противниците на режима „Кадафи", който е начело повече от 40 години. Либия на практика беше разделена на две части - западната се намираше под контрола на силите на либийския лидер и източна - под контрола на опозиционните сили. Либийската авиация ежедневно нанася удари по разположените на изток опозиционни обекти.

През последните няколко дни правителствената войска провежда мащабна операция в източната част на Либия, в резултат на което бяха превзети градовете брега и Рас ал-Ануф. Така постепенно силите, верни на Муамар Кадафи, се приближаваха към втория по големина град в страната и бунтовническа крепост - Бенгази.

Вчера синът на Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам даде 48 часа на бунтовниците, в които „всичко да бъде завършено."