Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че се чувства предаден от европейските си съюзници, особено от италианския премиер Силвио Берлускони, пише електронното издание Газета Ру.

„Аз действително съм потресен от моите европейски приятели. Те нарушиха редица важни споразумения по въпросите на сигурността, които бяха сключени с Либия в интересите на икономическото сътрудничество", заявява Кадафи в интервю за италианския вестник Il Giornale и допълва: „Аз съм толкова потресен, чувствам се така предаден, дори не знам какво ще кажа на Берлускони при среща".

Според либийския лидер френският президент Никола Саркози страда от нервно разстройство, тъй като призна опозиционния национален съвет за законен орган на страната.

Той посочва също, че въвеждането на забранена зона за полети ще обедини либийския народ. „Ние ще се борим и ще победим", изтъква Кадафи.

Той заявява още, че ако Западът нападне Либия, то Либия ще трябва да обедини своите сили с „Ал-Кайда" и заплашва Запада с „Ал-Кайда", посочвайки че ще си сътрудничат с нея и ще обявят свещена война.

В края на февруари Италия заяви своята готовност да участва в мисия в Либия под егидата на ООН и да помогне на либийския народ.

Италия има тесни делови връзки с Либия, която в продължение на 30 години е била нейна колония, а между Кадафи и Берлускони имаше тесни икономически връзки и приятелство.