Според московския съд бившият ръководител на компанията „ЮКОС" Михаил Ходорковски и бившият ръководител на международната финансова организация „Менатеп" Платон Лебедев са продължавали да извършват престъпления, дори когато са били вече в затвора, съобщава Интерфакс.

„През 2005 г. Ходорковски и Лебедев продължаваха действията по легализация на незаконно придобитото имущество", съобщи председателстващият процеса съдия Виктор Данилкин, огласявайки присъдата. Той добави, че престъпните действия са извършени с помощта на адвокатите на компаниите.

Припомняме, съдът призна за виновни Михаил Ходорковски и Платон Лебедев за кражба на 200 милиона тона нефт и придобиване на печалби от неговата продажба, съобщават руски медии.

В същото време той ги оправда по обвинението за присвояване на акции от „Томскнефт-ВМК"  поради давност за привличане към наказателна отговорност.

Освен това съдът установи, че Ходорковски и Лебедев подкупвали акционери и мениджъри на нефтодобивни предприятия, с които са работили.

БиБиСи информира, че руски представители са определили като "неприемливо вмешателство" критиките на западните държави по отношение на осъдителната присъда, която получи Ходорковски.