Съдът призна за виновни руския олигарх Михаил Ходорковски и Платон Лебедев за кражба на 200 милиона тона нефт и придобиване на печалби от неговата продажба, съобщават руски медии.

В същото време той оправда Ходорковски и Лебедев по обвинението за присвояване на акции от „Томскнефт-ВМК"  поради давност за привличане към наказателна отговорност.

САЩ и Германия "настръхнаха" срещу присъдата на Ходорковски.
                                     Още...

Очаква се съдът в Москва да огласи днес присъдата на Ходорковски, пише РИА Новости.

Преди две седмици съдът отложи заседанието си по делото срещу бившия шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски и бившия шеф на МФО "Менатеп" Платон Лебедев.

Според адвоката на бившия шеф на ЮКОС Юрий Шмидт четенето на присъдата ще завърши вероятно за четири дни и може би наказателната мярка ще бъде обявена в новогодишната нощ.

Самите обвиняеми са загубили интерес към изслушването на присъдата. Ходорковски и Лебедев половин час внимателно са слушали съдията и са правили бележки, които са предали на своите защитници. Но след половин час Лебедев започнал да чете книга на Гарднър, а Ходорковски, скръствайки ръце на гърди, започнал да оглежда публиката в залата.

Идната година изтича наказанието на Ходорковски по първото дело от седем години затвор. Делото срещу шефа на ЮКОС е едно от най-шумните дела в Русия в последните години.

Руските власти обвиниха ръководството на крупната нефтена компания в редица икономически престъпления. Впоследствие ЮКОС банкрутира, а неговите активи отидоха в държавната компания „Роснефт". Според много западни наблюдатели делото срещу шефа на ЮКОС е политически мотивирано, но руските власти отхвърлят това.

Прокуратурата иска наказание от 14 години затвор за обвиняемите. Обвинението определя като „явна лъжа" доводите на Ходорковски, Лебедев и техните адвокати.

По-рано в отговорите си на въпроси на руските граждани в ефир руският премиер Владимир Путин каза по повод делото срещу бившия шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски, че който лъже, трябва да лежи в зтвора и че вината на Ходорковски е доказана.


Междувременно пред сградата на съда в Москва стотици протестиращи поискаха свобода за Ходорковски и Лебедев

Съдът на Хамовнически район в Москва установи, че бившият глава на ЮКОС Михаил Ходорковски и бившият шеф на МФО "Менатеп" Платон Лебедев са извършили куп фиктивни сделки, за да могат безпрепятствено да крадат нефт чрез дъщерните компании на „ЮКОС" - ОАО "Юганскнефтегаз", ОАО "Томскнефт" и ОАО "Самаранефтегаз", съобщава кореспондент на Руската агенция за правна и съдебна информация.

Ходорковски и Лебедев са обезпечили фиктивни сделки на покупко-продажба и замяна на акции на ВНК срещу акции на ЮКОС, а за придаване на легитимност на сделките подсъдимите са използвали фалшиви актове за оценка на стойността на акциите на двете компании, като акциите на ВНК са били силно занижени, а тези на ЮКОС са били силно завишени.

Като веществено доказателство за противозаконния характер на сделките съдията Данилкин е цитирал редица договори, които са носили фиктивен характер, които съдържали лъжливи сведения за това, че купувач на петрола се явява ЗАО "ЮКОС-М".

В същото време на Ходорковски, Лебедев и техните колеги е било добре известно, че ЗАО "ЮКОС-М" фактически не се явява купувач на петрол, а продукцията на нефтодобивните предприятия е отивала непосредствено към руските и чуждестранните купувачи.

В присъдата се посочва, че съучастниците в престъплението са използвали и други поставени структури при търгове за закупуване на нефт, чрез които се е обезпечавала кражбата. При това на членовете на организираната група е било напълно известно, че търговете носят фиктивен характер.

В същото време полицията е арестувала 12 души, които са се били събрали пред сградата на съда и са скандирали лозунги в защита на Ходорковски.

Четенето на присъдата на Ходорковски и Лебедев ще отнеме дни и дори седмици, съобщават руски медии, като цитират източници от съда.