Ключови световни политици реагираха остро на случващото се в Москва, където Михаил Ходорковски и неговият съдружник Платон Лебедев бяха обявени за виновни по новите обвинения срещу тях.

Днешната обвинителна присъда повдига сериозни въпроси по отношение избирателността на правосъдието и замъгляването му по политически съображения, се казва в изявление на американския държавен секретар Хилъри Клинтън.

По думите й делото срещу двамата, както и други подобни дела, влияят негативно на репутацията на Русия в света, поставяйки под съмнение спазването на човешките права и подобряване на инвестиционния климат.

Ние приветстваме плановете на президента Медведев за модернизация на държавата, но реализирането им изисква съблюдаване на юридическите процедури и независимостта на правосъдието, подчертава още Клинтън.

Германският й колега Гуидо Вестервеле също изразява безпокойствието си във връзка с осъдителната присъда на Ходорковски. Той нарича това крачка назад за Русия.

Методите, по които се води този процес, са крайно озадачаващи и са крачка назад по пътя на модернизирането на страната, подчертава Вестервеле.
По думите му в интерес на руските партньори на Германия е да „погледнат много сериозно на безпокойствието ни и да осигурят правова държава, демокрация и права за хората".

В лаконично съобщение на пресслужбата на върховния председател на Европейския съюз по международните въпроси Катрин Аштън се казва, че ЕС продължава много внимателно да следи развитието на процеса срещу Ходорковски.
В изявлението на канцеларията на Аштън се подчертава, че Брюксел очаква от Русия спазване на международните си ангажименти, свързани с правата на човека и върховенството на закона.

Междувременно адвокатите на Ходорковски обявиха намерението си да се обърнат към руските власти и международната общност с открито писмо. Коментирайки въпроса за предстоящите действия, които ще предприеме защитата, адвокатът Вадим Клювгант уточнява, че се подготвя публично обръщение към президента, чиито подробности ще станат ясни, когато остане готов текстът.

Такъв позор няма да остане незабелязан в света и ще последва адекватна реакция, подчертава юристът.

Заявявайки, че защитата не е изненадана от развитието на процеса, той изтъква, че съдията дори е утежнил в мотивите за присъдата фактите, приложени в обвинителния акт.
Съдът увеличава обема и стойността на нефта, който е обявен за откраднат, уточнява Клювгант.