Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди международната общност да не позволява кризата Украйна-Русия да създаде ново разцепление в Европа, отбелязва ITV.

След разговори с премиера на Украйна Арсений Яценюк, Щайнмайер каза на пресконференция в Киев, че се надява първите наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Украйна да подкрепят усилията за намаляване на напрежението в следващите няколко дни.

Той приветства мерките на временното правителство в Киев да защити интересите на всички граждани на Източна Украйна.

Вие показахте, че правата на малцинствата ще бъдат гарантирани и това е добър сигнал, от който страната се нуждае при сегашните обстоятелства", каза той на съвместната пресконференция с Яценюк.

САЩ: Икономическите санкции ще бъдат основно оръжие срещу Москва
Още...

Щайнамайер се очаква да пътува по-късно днес до източната част на страната и да се срещне с местната власт в Донецк.

Украйна ще се нуждае от енергия от Европейския съюз, за да се защити от последиците от спора с Русия, тъй като Киев е зависим от руския газ и петрол, каза Яценюк от своя страна.

Премиерът поясни, че „ние се нуждаем от резервни доставки на газ от ЕС, за да осигурим енергийната сигурност на Украйна".

Разговорите между двамата включваха и възможността Германия да помогне на Украйна да модернизира и подобри армията си.

Вчера след завръщането си от Брюксел, където бе подписано споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, Яценюк обяви, че Украйна е напълно зависима от руския газ.

Присъединяването на Крим към Русия е най-сериозната конфронтация между Москва и Запада от Студената война.