Икономическите санкции ще бъдат основното оръжие, докато САЩ и европейските им съюзници се опитват да разрешат украинската криза, обявиха официални представители на администрацията на Обама, съобщава ITV.

Германия предупреди за ново разцепление в Европа заради Крим

 

Още...

Президентът Барак Обама ще посети Европа следващата седмица и ще търси единна позиция от европейските лидери във връзка с присъединяването на Крим към Русия. САЩ обявиха, че са склонни да наложат икономически санкции.

Нашият интерес е да не виждаме тази ситуация да ескалира и да премине в горещ конфликт", каза съветникът по национална сигурност на президента Сюзън Райс.

Нашият интерес е дипломатическо решение, спиране на ескалацията и очевидно икономическа подкрепа за Украйна, подчерта тя, допълвайки, че ще бъдат наложени допълнителни санкции на Русия,  ако предприеме нови действия.

Междувременно руското външно министерство обяви, че наложените от ЕС санкции срещу руски длъжностни лица са „далеч от реалността".

Кремъл обяви също, че Русия си запазва правото на реципрочни мерки. Москва иначе изрази надежда, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които пътуват за Украйна, ще могат да помогнат за преодоляване на „вътрешната криза" и „бандитите-националисти" в страната.

Мисията на ОССЕ ще бъде от 100 души. Те ще посетят 10 украински града: Киев, Донецк, Днепропетровск, Харков, Луганск, Херсон, Лвов, Ивано-Франковск, Одеса и Черновци.

Централата на мисията ще бъде в Киев. Мандатът не включва Крим. Групата от 100 цивилни експерти може да бъде увеличена до 400, ако е необходимо. Тя ще действа в Украйна с мандат от 6 месеца. Ще се води от президента на Швейцарската конфедерация и външен министър на Швейцария Дидие Буркхалтер.