Европейският съюз и временното правителство на Украйна подписаха Асоциирано споразумение за близко политическо сътрудничество, съобщиха официални лица, предаде Ройтерс.

Така Киев сключи същото споразумение, което бе отхвърлено от бившия президент Виктор Янукович през ноември 2013 година, което и доведе до свалянето му от власт.

28-те лидери на ЕС и временно изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк подписаха основните клаузи от Споразумението за асоцииране в кулоарите на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел, разкриха официални лица, които са били свидетели на церемонията по подписването.

ЕС не наложи икономически санкции срещу Москва
Още...

Споразумението дава възможност за по-близко политическо и икономическо сътрудничество между Брюксел и Киев, въпреки че голяма част, предимно икономическия раздел, от споразумението, свързана със свободната търговия, ще бъде подписана след предсрочните президентски избори в Украйна през май.

Преди няколко дни украинският премиер съобщи, че подписването на икономическата част засега се отлага, тъй като властите се опасяват от негативни последици за източните райони на страната.


Премиерът на Белгия Елио Ди Рупо подписва споразумението с Украйна преди българския министър-председател Пламен Орешарски

По-рано стана ясно, че Европейският съюз не е успял да реши да наложи търговски или икономически санкции на Русия. Санкциите ще се отнасят само за отделни лица. Първоначалният списък бе разширен с още 12 имена - руски и украински длъжностни лица.

Междувременно говорител на военното министерство на Германия обяви, че военното сътрудничество с Русия е замразено през март и април. В същото време военен представител на Франция е заявил, че страната ще изпрати бойни самолети в Полша и Балтика. Франция също замразява военното си сътрудничество с Русия.