Пристигналите днес в Украйна холандски следователи инспектират телата от сваления самолет MH17 миналата седмица. Телата са натоварени на влак, който се контролира от проруските сепаратисти. Композицията се намира близо до мястото на катастрофата, съобщи репортер на „Франс прес".

Холандските експерти в украинския град Торез заявиха, че условията за съхранение на телата са „приемливи", но влакът трябва да тръгне най-късно днес.

Всеки от вагоните във влака, които ще пренесат телата, е отворен и се инспектират от двама мъже, които носят маски. Репортерът на „Франс прес" отбелязва, че се усеща силна миризма от разлагащите се тела, което е противно на твърденията, че във вагоните има хладилни камери.

Какво е да стоиш зад радарния екран на ЗРК „Бук"
Още...

След инспекцията холандският екип обяви, че влакът с останките ще напусне Източна по-късно днес.

Влакът ще тръгне. Не знаем по кое време и не знаем дестинацията. Получихме обещание: днес влакът ще тръгне", каза представителят на холандските експерти на жп гарата в източния украински град Торез.

Инспектори на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде ITV, прекараха около 30 минути около композицията, за да проверят условията, при които се държат телата.

Влакът е спрян на гарата в Торез вече 24 часа. През деня температурата е повече от 30 градуса.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че разследването на MH17 трябва да се води от европейски инспектори, предимно холандци.

Записите на разговори между сепаратистите са автентични, потвърдиха щатски експерти
Още...

Яценюк подчерта, че Киев ще позволи на "западните партньори" да координират разследването на инцидента.

По думите му Украйна е готова да „транспортира всички тела до Амстердам" за допълнителни тестове.

Яценюк каза, че 272 тела от 298 пътници са открити на мястото на катастрофата. 251 от телата са натоварени на два влака с хладилници.

Говорител на ОССЕ пък заяви, че има информация от група разследващи в Украйна, че няма следа от някои тела, тъй като са изгорели.

Украинското правителство е подготвило обекти в град Харков, които са под контрола на властта. В тези сгради ще бъдат оставени телата и отломките за допълнително разследване.

Вчера в града са се настанили международни експерти.

Днес се очаква Съветът за сигурност да гласува резолюция, която да призовава за пълен достъп до мястото на катастрофата и независимо разследване. Резолюцията е подготвена от Австралия, Франция и Литва.

Засякохме украински Су-25 преди да бъде свален самолетът, обяви Москва
Още...

В същото време украинският президент Петро Порошенко призова за прекратяване на огъня на територия с радиус от 40 километра от епицентъра на катастрофата, за да се позволи „справедливо и безпристрастно разследване".

Порошенко е поканил Русия да вземе участие в разследването, отбелязва Интерфакс-Украйна.

Лидерът на сепаратистите Александър Бородай, цитиран от New Straits Times, е заявил, че неговите сили не са се намесвали в разследването на инцидента. Бородай е обещал неговите сили да предадат записите от „черната кутия" на Международната организация за гражданска авиация.

САЩ обявиха, че има „силни" доказателства, че сепаратистите са свалили самолета с руски зенитно-ракетен комплекс.

Припомняме, самолет на Malaysia Airlines с 298 души на борда падна в четвъртък в Източна Украйна. Всички хора на самолета загинаха. Полетът бе от Амстердам до Куала Лумпур.