Руските военни са засекли украински изтребител Су-25, който е набирал височина в посока към сваления Боинг в деня на катастрофата, съобщава руското военно министерство, предаде RT.

Киев трябва да обясни защо военния самолет е следял пътническия лайнер, поиска ведомството.

Министерството добави, че Москва не е засякла никакви ракети на пътя на пътническия самолет.

„Самолет на украинските ВВС е засечен да набира височина, дистанцията от малайзийския „Боинг" беше 3 до 5 километра", каза на брифинг началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Андрей Картополов.

Руското военно министерство официално подчерта, че Москва не е предавала зенитно-ракетен комплекс „Бук" на сепаратистите в Източна Украйна или "други каквито и да е било оръжия".

Картаполов показа пред медиите и серия сателитни снимки на местата, където е разположена украинската ПВО.

Ясно се забелязват ракетните комплекси „Бук", разположени на 8 километра северозападно от Луганск, както и радиолокационни станции близо до Донецк.

Трета сателитна снимка, правена в деня на трагедията - 17 юли, показва ПВО формирования до Донецк - около 60 единици военна и специална техника, както и сомоходна огнева установка.

Питаме се, защо тази батарея се появява в този район, близо до територията, контролирана от опълченците, непосредствено преди трагедията. Снимки на този район, направени на 18 юли показват, че батареята е напуснала по-рано заеманата позиция, коментира още Картаполов.

Руска държавна медия съобщи, че украински изтребител Су-25 е бил забелязан близо до сваления самолет на същата височина от 10 хиляди метра.

Обаче е интересно да се отбележи, че този клас изтребители не може да надхвърли тавана от 7000 метра.

"Бихме искали да получим обяснение защо военен самолет е летял по граждански авиационен коридор почти по същото време и същото ниво като пътническия самолет", подчерта Картополов.

„Изтребител Су-25 може да се изкачи на височина от 10 километра според спецификацията на самолета", добави той.

„Той е оборудван с ракети Р-60 въздух-въздух, които могат да поразят цел на разстояние до 12 километра и до 5 километра със сигурност", подчерта руският представител.

Присъствието на украински военен самолет може да бъде потвърдено от видео кадри, които са направени от центъра за наблюдение Ростов, категоричен е руският военен.
Руският генерал смята, че катастрофата е станала в зоната на действащи системи „Бук" на украинската армия.

Москва също поиска САЩ да споделят сателитни изображения, „ако имат такива". Военното министерство на Русия разкри, че към момента на катастрофата американски сателит е летял над района в Източна Украйна.

САЩ веднага побързаха да обвинят Русия и сепаратистите, че самолетът е бил свален със зенитно-ракетен комплекс „Бук" ( SA-11).

Москва обяви, че все още чака отговор на 10 въпроса към украинското правителство във връзка с причината за катастрофата. Част от въпросите, качени на сайта на руското външно министерство, включват:

„Може ли киевските официални представители да предоставят всички подробности за използването на системи „Бук" в района на сблъсъците!" и „Защо въздушното пространство над зоната на конфликти не е напълно закрито за граждански самолети?". На страницата се отбелязва, че все още няма отговор от Украйна.


Междувременно украински източник заяви, че Киев има информация, че сепаратисти са получили комплекс "Бук"-М1 от Русия с екип за управлението му.

По-късно Украйна реагира на версията на Русия, заявявайки, че Москва изглежда се опитва да „отрече тази трагедия".

Украинският президент Петро Порошенко отхвърли позицията на Москва, че украински боен самолет е летял до сваления самолет миналата седмица, подчертавайки, че украинските самолети в района са били приземени по време на катастрофата.

Припомняме, 298 души загинаха, след като пътнически самолет на „Малайзия еърлайнс" падна в Източна Украйна.