Синдикален протест под надслов „Токът ни в зелено, доходите - не" се проведе пред Президентството. За да изразят несъгласие с намерението на президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд заради таксата от 20% върху приходите на ВЕИ централите, под прозорците му се събраха около 200 миньори и заети във въгледобивния бранш.

„Кюмур = евтин ток" гласеше един от другите плакати, които носеха миньорите, а редица други призоваваха държавният глава да не се сезира КС. „Г-н президент, подкрепете 100 000 български работни места, а не зелените си приятели", настояваше със своя лозунг един от хората под прозореца на Росен Плевнелиев. „Колко човека работят във ВЕИ-тата", питаше друг плакат

10-ина представители на миньорите от няколко от мините и ТЕЦ-овете у нас се изредиха в кратки обръщения към държавния глава. „Искаме да бъде запазен миньорският труд, а българските въглища да дават евтина топлина и светлина на българския народ", посочи един от тях.

Според работещ в ТЕЦ „Бобов дол" пък, ако президентът подкрепи една хора, които искат неимоверна печалба, оставя стотици хиляди други без залък. „Днес сме мирни, но това бързо може да се промени", закани се той.

Иван Раднев от КНСБ засвидетелства подкрепата на синдиката към протестиращите миньори и бе категоричен, че въведената такса е добра стъпка, като поиска и намаляване на всички преференции за зелените централи. По думите му тези преференции и многото инсталирани зелени мощности са довели за разбалансиране на сектора, който трябва да се балансира отново.

Протестът срещу намерението на Плевнелиев да се обърне към КС заради ВЕИ поправката се засече със срещата на контрапротестиращи с премиера Пламен Орешарски. След излизането си от Министерски съвет един от вносителите на подписите в подкрепа на премиера взе мегафона, за да се обърне към събралото се множество в опит да ги накара да засвидетелстват подкрепа към кабинета „Орешарски".

Опитът да бъде използвано недоволството на миньорите срещу намеренията на президента в името на каузата на контрапротеста, който отдавна атакува държавния глава обаче не се получи и мегафонът бързо бе взет от симпатизантите на Орешарски, а организаторите на миньорския протест обявиха, че демонстрацията им е икономическа, а не политическа.