Народните представители приеха с мнозинство въвеждането на 20% такса върху приходите от ВЕИ сектора.

Днес всички народни представители, дори и тези от ГЕРБ, се регистрираха веднага и кворумът бе осигурен, без допълнителни хватки, на каквито станахме свидетели през последните няколко работни дни на Народното събрание.

След като в последните минути на вчерашната си работа народните представители дискутираха въвеждането на подобна такса за производителите на енергия от възобновяеми енергийни източницим, днес те преминаха директно към гласуване.

Правото си на глас упражниха общо 182 народни избраници. 116 от тях се обявиха "За" въвеждането на подобен данък върху ВЕИ сектора, като това са депутатите от БСП, ДПС и "Атака".

38 "гербери" са против такъв данък, а 28 народни представители от опозицията натиснаха копчето "въздържал се".

ВЕИ секторът търпси помощта на Плевнелиев срещу таксата
Още...

От парламентарната трибуна бившият министър на енергетиката Делян Добрев обясни своя отрицателен вот, като направи уговорката, че той не е против подобна промяна за ВЕИ сектора, но вижда други нередности в предложението.

"Тази промяна се прави без никакъв дебат. Освен това още преди нейното гласуване, ние даваме заявка, че ще я променяме. Още преди да е публикувано в държавен вестник изменението, ние ще въведем друга промяна в Закона за ВЕИ с различен процент, за различна практика", се мотивира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и определи този подход на работа като порочен.

Припомняме, че почти "на тъмно" народните представители приеха на заседание на бюджетната парламетарна комисия въвеждането на 20% такса върху приходите на ВЕИ сектора.

Предложението бе направено между първо и второ четене на Бюджет 2014 от депутати от четвъртите по сила в НС "Атака".

Дори само идеята за въвеждане на такава такса изкара производители и работещи във ВЕИ сеткора със скандирания "Оставка" и освирквания под прозорците на енергийното министерство. Те се притесняват, че подобен данък ще убие сектора им.

След двудневни дебати по бюджет 2014, днес народните представители приеха ударно член 1 от бюджета, отнасящ се до заложените приходи и разходи на държавата през следващите 12 месеца.
Без дебати пък бяха приети бюджетът на Сметната палата и на Президентството.
Депутатите подхванаха и бюджета за съдебната власт, като разходите заложени в него - 434 милиона лв. - ГЕРБ определиха като санитарен минимум.
Междувременно без дискусии бе приет бюджетът на МП. От 138 гласували, за бюджета на МП бяха 86, 25 против, 27 въздържал се.
Приемането на бюджета за отбрана бе приет след остър дебат между ГЕРБ и Мая Манолова. През 2014 бюджетът на МО е в размер на 1,080 милиарда лева.
В словесни нападни премина и приемането на бюджета на вътрешното министерство.Предвидените разходи в бюджета на силовото министерство са в размер на 999 556 000 лева, а очакваните приходи - 174 638 000 лева.
След спорове кой е по- специален НС прие и бюджетът на социалното министерство.