Масово гърците теглят парите си заради страха, че гръцките банки могат да затворят, след като рано тази сутрин премиерът на Гърция Алексис Ципрас насрочи за 5 юли референдум дали страната трябва да одобри или да не одобри предложението на кредиторите (МВФ,ЕК, ЕЦБ), съобщават световни агенции.

Днес следобед парламентът ще дебатира и ще гласува дали да се проведе допитването няколко дни след изтичането на международната спасителна програма за Гърция. Гласуването е запланувано за полунощ, тъй като депутатите искат да разберат резултатите от днешната среща на финансовите министри от еврозоната. До 30 юни Атина трябва да изплати 1,6 милиарда евро на МВФ или ще изпадне в неплатежоспособност.

Конституцията забранява допитване за фискални въпроси, обяви Венизелос
Още...

Все още не е ясен въпросът за референдума. Предполага се, че въпросът ще бъде подобен: „Отхвърляте ли предложението на трите институции?".

Кореспондент на „Гардиън" в Атина съобщава, че най-големите опашки пред банкомати са в предградията на столицата, където хората са най-засегнати от строгите икономии. Опашки има и в други градове.

Според източници има достатъчно пари в банкоматите за уикенда, въпреки че се очаква по-голямо изтичане на депозити.

Много банки обикновено затварят в събота, но някои оставиха 1 или 2 клона отворени за няколко часа.

„Банката на Гърция полага огромни усилия да захранва банкоматите с пари", каза представител на централната банка пред Ройтерс.

През последните дни по около 1 милиард евро депозити са теглени на ден от гръцките банки, което принуди на няколко пъти ЕЦБ да увеличи тавана на програмата за спешна ликвидна помощ до близо 90 милиарда евро.

Ципрас призова да бъде удължена спасителната програма с няколко дни, за да се проведе референдумът, но според запознати със ситуацията малка е вероятността финансовите министри от еврозоната да се съгласят на извънредната среща днес следобед.

Ръководителят на „Независими гърци" Панос Каменос, които са партньори на СИРИЗА в коалицията, призова гърците да запазят спокойствие.

Той подчерта, че решението за референдума не трябва да води до притеснение.

Гражданите не трябва да се плашат - няма изнудване. Банките няма да затворят, банкоматите ще имат налични средства. Всичко това е преувеличено", добави той.

Според къщата за залози Ladbrokes гърците най-вероятно ще отхвърлят предложенията на кредиторите на допитването.