Гърция ще проведе национален референдум за предлаганото от кредиторите споразумение за дълга на 5 юли, обяви премиерът на страната Алексис Ципрас, цитиран от световни агенции.

Премиерът заяви, че финансовите министри от еврозоната са излезли с ултиматум пред Гърция, който е срещу ценностите на Европа и заради това свиква референдум в началото на юли.

Припомняме, Гърция трябва да плати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни или ще изпадне в неплатежоспособност. Страната в продължение на 5 месеца безуспешно преговаря с кредиторите (МВФ, ЕЦБ и ЕК) за отключване на финансова помощ от 7,2 милиарда евро в замяна на реформи.

По-рано днес „тройката" предложи удължаване на спасителната програма с 5 месеца и отпускане на 15,5 милиарда евро при условие, че се приложи серия от реформи. Германският канцлер призова Атина да приеме споразумението, описвайки го като „щедро предложение".

В телевизионно обръщение Ципрас изтъкна, че гръцкото правителство е натискано да приеме непосилно бреме, което ще удари трудовия пазар и ще доведе до увеличение на данъците за работната класа.

„След пет месеца на тежки преговори с нашите партньори за съжаление завършват с предложение, което е ултиматум към гръцката демокрация и гръцкия народ. Ултиматум, който не съответства на принципите и ценностите на Европа. Ценностите на нашата обща европейска конструкция", продължи той.

„Беше ни наложен ултиматум и нашата страна и народ са исторически отговорни да реагират на този ултиматум", заяви той.

„Тези предложения, които ясно нарушават европейските правила и основните права за работа, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е жизнеспособно споразумение за всички страни, а вероятно унижение на целия народ", обясни той в обръщение към нацията.

Министър-председателят на Гърция подчерта, че е задължен да отговори на базата на суверенната воля на гръцкия народ, който ще бъде попитан дали приема или отхвърля предложения въпрос на допитването след около седмица.

Той призова гръцките гласоподаватели да отговорят на света и да го уверят, че какъвто и да е резултатът, „Гърция ще остане част от Европа".

Ципрас бързо се върна в Атина след двудневната среща на върха на ЕС и интензивни преговори, за да ръководи извънредна среща на кабинета.

В събота гръцкият парламент ще се събере, за да одобри допитването според гръцкото законодателство.

Атина ще поиска удължаване на спасителната програма, която приключва на 30 юни с няколко дни заради референдума, допълни премиерът.

Описвайки референдума като „историческо решение", Алексис Ципрас разкри, че е информирал лидерите на Франция, Германия и Марио Драги, ръководител на ЕЦБ, за решението.

Помолих ги да удължат нашата спасителна програма с няколко дни, за да може да се проведе тези демократичен процес", каза той.

Бившият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис написа в „Туитър", че Ципрас трябва да пита гърците да избират „евро или драхма". Той нарече премиера „некомпетентен".