Опозицията в Гърция постави под съмнение насрочения за 5 юли референдум от премиера на страната Алексис Ципрас, съобщава „Гардиън".

Бившият вицепремиер Евангелос Венизелос каза по време на разгорещен дебат в парламента за допитването, че референдумът е под въпрос, защото нарушава конституцията.

Той припомни на депутатите, че Ципрас е бил изключително критичен по отношение на неуспешния опит на бившия премиер Георгиос Папандреу да се проведе референдум през 2011 година, наричайки го „трик" за запазване на властта.

Според Венизелос референдумът е противоконституционен, тъй като се отнася до фискални въпроси и не е свързано със заплаха за националната сигурност на страната.

Гръцката конституция забранява референдум за фискални въпроси. Гласуване по национални въпроси е позволено, но те трябва да са свързани с външна политика, а не с финансови казуси, изтъкна той пред депутатите.

Вътрешният министър на Гърция Никос Вуцис откри дебата с думите, че референдумът може да помогне за прекратяване на строгите мерки за икономии в Гърция.

Той критикува кредиторите (МВФ, ЕЦБ и ЕК) и призова всички партии да подкрепят допитването.

Единодушно решение ще ни даде по-силна позиция на преговорите, подчерта той, потвърждавайки, че СИРИЗА ще гласува против приемане на програма за строги икономии.

Министърът определи като „недемократично логични" преговорите с институциите.

Налаганото срещу Гърция изнудване няма да остане без отговор, предупреди Вуцис.

Очаква се гласуването в парламента да се проведе към полунощ, тъй като депутатите искат да изчакат резултатите от извънредната среща на финансовите министри от еврозоната днес.