Лидерът на ДПС Ахмед Доган определи станалото вчера пред джамията в София като опасна провокация, която крие риск за националната сигурност. Той направи това изказване по време на митинг-събора в местността Демир баба теке край Исперих.

По думите му, цитирани от БНР, етническият мир е най-големият капитал на България за последните години, а една партия или група хора, атакувайки агресивно, създават опасност за сигурността на всеки българин.

Доган обяви, че е стресиран от този инцидент и допълни, че очаква сериозно отношение към провокацията от президента, министър-председателя, Европейския съюз и НАТО. ДПС лидерът настоя и за законодателен акт срещу действията, провокиращи етическа омраза.

Той не изключи ДПС да издигне свой кандидат за държавен глава. По думите му дебатът за облика на кандидат-президента започва едва сега. Ние търсим подходящия кандидат за държавен глава, а не за държавен врат, изтъкна той, цитиран от Дарик.

Отцепниците от партията Доган нарече ясладжии, които превръщали партията в кастова организация.

Припомняме, преди началото на събора полицията осуети опит за саморазправа между симпатизанти на ДПС и отцепилия се от движението депутат Корман Исмаилов и Касим Дал.