ДПС изключи Корман Исмаилов от парламентарната си група. Това заяви самият той след заседание на Централното оперативно бюро на партията.

Исмаилов обаче отказа коментари.

Припомняме, бившият вече ДПС депутат бе „уличен" в участие на една от сбирките с привърженици на отлюспения от ДПС Касим Дал.

Преди седмица лидерът на ДПС Ахмед Доган му даде втори шанс да преосмисли позициите си.
Той получи срок от една седмица да заяви становището си - дали ще се включи в политическия проект на Касим Дал или ще остане в структурата на ДПС.

Освен от парламентарната група Корман Исмаилов е изключен и от Централния съвет на ДПС. На извънреден брифинг в централата на ДПС Камен Костадинов обясни мотивите Исмаилов да бъде изключен.

Според хората на Ахмед Доган Исмаилов е нарушил правилата на работа на парламентарната група, както и устава на партията. Единодушно Исмаилов е бил „отлъчен" от ПГ и Централния съвет на ДПС. ДПС настоява Корман Исмаилов да напусне и Народното събрание, обясни още Камен Костадинов.

Исмаилов става депутат в 41-ия парламент в пропорционалната листа на ДПС. Според Камен Костадинов, след като позициите му се различават от тези на ДПС, не е редно да остане депутат от движението. Стана ясно още от думите на Камен Костадинов, че преди дни са проведени срещи в избирателния район на Корман Исмаилов Добрич и хората от региона били категорични, че не желаят той да ги представлява.

Още утре от ДПС ще съобщят на НС, че Корман Исмаилов е изключен и от партията на Сокола ще настояват също така Исмаилов да бъде изваден от всички парламентарни делегации и комисии.

На излизане от партийната централа Исмаилов на свой ред раздаде на медиите обръщението си към председателя Ахмед Доган:
„За пореден път искам да изразя уважението си към личността на всеки един от тук присъстващите, към неговите години, знания, опит и принос и да отбележа, че тук не става въпрос за лични амбиции, за други политически проекти, за Дал, Доган или Петкан. Тук става въпрос за нещо много по-голямо и важно, а именно настоящето и бъдещето на ДПС". Това е заявил Корман Исмаилов пред съпартийците си.

Той обаче е бил категоричен, че ДПС има спешна нужда от демократизиране и модернизиране. „Смятам, че партията днес е по-централизирана и капсулирана от когато и да било през последните 10 години", е подчертал той.

Пред съпартийците си Исмаилов е посочил, че е нужно ново модерно мислене и действие, както и нетрадиционно новаторско и свободно политическо мислене. „То може да бъде реализирано от нови млади и открити хора, които не робуват на залагани в миналото предразсъдъци, страхове и негативи, които нямат в автобиографиите си бели, сиви и черни петни", смята Исмаилов.

Той е отправил критики към съпартийците си и лидера, че Централният съвет не се свиквал редовно и по този начин е превърнат в орган, който приема предпоставени формални решения. „Парламентарната група и Вие, г-н Доган, като неин председател, през новия мандат не сте дали нито един текущ отчет за дейността й пред Централния съвет" - с тези думи Исмаилов се обърнал към лидера на партията.

Според него бюджетът на партията е непрозрачен и неясен. Исмаилов отправи и критика, че от медиите може да се получи повече информация за ДПС, отколкото от ръководството.

„Със съжаление констатирам, че младежката ни организация все повече се превръща в един безкритичен към проблемите на партията и с култ към лидера апарат", е посочил още Корман Исмаилов.

„Смятам, че всички наши колеги, някога имали принадлежност към бившата комунистическа ДС, които с действията си са навредили на обикновени български граждани и са допринасяли за устойчивостта и продължителността на тоталитарната и репресивна държава, нямат моралното право да трасират настоящето и бъдещето на ДПС, заемайки отговорни партийни и публични постове", е изтъкнал Корман Исмаилов.

„Получените от Вас, г-н председател, хонорари и съмненията около тях са огромен негатив както за вас самия, така и за цялото ръководство", е заявил пред Доган Исмаилов.

По случая „Ахмед Емин" според изключения вече депута, партията все още очаква ясен и окончателен отговор от лидера защо се е стигнало до тази трагична развръзка.

Критиката към Доган не спират и дотук. Исмаилов заявява пред него: „Нарастващата степен на неодобрение на обществото към Вас и някои колеги от обкръжението Ви са проблем, който започва да рефлектира пряко върху битието на лоялните повече от 20 години поддръжници на ДПС".

„Уважаеми г-н Председател, това че не спазвате устава и програмните документи на ДПС и уронвате престижа на партията, както и системно не изпълнявате задълженията си на народен представител силно ерозира доверието ми към Вас през последните години. Затова декларирам, че нямате моралното право за нов мандат като председател на ДПС", е заявил Корман Исмаилов.

„Нека бъдем отговорни и таим в душите си поне малко страх от Всевишния" - с тези думи е завършило изказването на Исмаилов пред неговите съпартийци.