Холандия ще работи срещу европейско решение за приемането на Румъния и България в Шенген. Това е заявил холандският министър на имиграцията Герд Леерс пред парламента снощи, пише електронното издание DutchNews.nl.

Европейската комисия търси решение по този въпрос, но Холандия ще използва правото си на вето, ако се реши България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона, подчертал Леерс.

Според министъра основният проблем е, че двете страни не правят достатъчно за борбата с корупцията, което се потвърждава и от годишния доклад на европейската комисия.

Финландия също подкрепя позицията на Холандия.

Това изказване на холандския министър бе коментирано по-късно от вътрешния ни министър Цветан Цветанов, който е на посещение в Сърбия. Той отбеляза, че коалиционното правителство в Холандия има изрично упомената клауза точно за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство.

На последния съвет беше много ясно отчетено, че България и Румъния са покрили всички критерии и са минали успешно всички мисии във всички проверки, които бяха необходими на експертно ниво, заяви той и допълни: „Оттук нататък няма как да влияем да политическите решения, но за мен е важно, че покрихме критериите към март 2011 година и всъщност членството ни в Шенген вече е проблем на политическо решение, но не е проблем относно критерии, заложени в Шенгенската конвенция.

Припомняме, през юни Герд Леерс отново изрази резерви относно готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. Тогава той заяви, че правителството на Холандия ще разглежда въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген през 2012 г. при условие, че двете страни изпълнят успешно правните реформи.