Правителството на Холандия ще разглежда въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген през 2012 г. при условие, че двете страни изпълнят успешно правните реформи.

Това заяви холандският министър за имиграцията Херт Лиерс, цитиран от РИА Новости.

Още е прекалено рано, за да се вземе решение и без съмнение ще трябва да мине известно време, преди да сме в състояние да го направим, обясни той.

Ще изискваме от новите страни да контролират ефективно общите ни граници. Освен това е наложително съдебните реформи в България и Румъния да са ефективни и необратими, добави министърът.

По думите му правителствата на страните-членки на Шенгенското пространство очакват доклада на Еврокомисията през юли относно реформите на съдебната система и за борбата с корупцията в двете страни. „Ще проучим внимателно този доклад," заяви Лиерс.

Холандците са готови да се върнат към този въпрос не по-рано от следващия доклад на комисията, предвиден за 2012 г.

Припомняме, макар че вчера Европарламентът с голямо мнозинство прие доклада за готовността ни с Румъния да влезем в Шнген, последната дума има Съветът на ЕС, където дори при едно несъгласие на страна членка, влизането ни в Шенген не може да се случи.

Междувременно обаче холандската страна опроверга, че Херт Лиерс е посочил 2012 година като срок, в който страната му ще реши за приемането на България и Румъния в Шенген.

В Люксембург - на срещата на външните министри, беше разпространено специално изявление на Лиерс по темата.

Ние внимателно ще проучим докладите по мониторинговия механизъм, следващия от които се очаква скоро. При всички случаи е твърде рано да вземаме решение сега, и може би ще ни е нужно известно време, преди да можем да направим това, пише в документа, цитиран от БНР.

Юлският доклад за готовността ни за приемане в Шенген ще е решаващ за германската позиция, заяви от своя страна германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих при пристигането си в Люксембург.

Ще вземем предвид доклада с оценката за развитието, в който се казва, че е налице изпълнението на техническите изисквания, но както знаете ни предстои и политическа оценка на готовността, тъй като искаме да проверим и да сме сигурни, че и в самите страни кандидати положението се е нормализирало и подобрило, особено що се отнася до проблема с корупцията и до ефективността на правната система.
За тези неща се очаква доклад през юли, който за нас е много важен и въз основа на него ще вземем окончателно решение какво ще правим нататък, заявява още Фридрих, цитиран от БНР.