Европейската комисия е поискала от гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

В Брюксел следят проблема, но не може да вземат отношение по искове на българското правителство за евентуални компенсации заради затварянето на границата.

Ако дадена страна-членка на ЕС смята, че има основания да иска компенсации от друга заради нанесени щети, това може да стане само на двустранна основа, обясни говорителят на европейската комисия Ван Лиероп, цитиран от БНР.

Борисов:
Загубите ни се трупат, Гърция да си знае
Още...

 

Той каза, че веднага след като са получили писмото на българския премиер, в комисията са започнали да проучват случая.

Припомняме ви, че с него българската страна отправи молба за спешно съдействие за осигуряването и гарантирането от гръцките власти на поне един постоянен коридор за преминаването на българските автомобили, осъществяващи превози на пътници и товари до и през територията на Гърция.

 

Поискахме от гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през границата, заяви той. Очакваме гръцките фермери да вземат решение за бъдещите си действия през почивните дни, добави Лиероп.

По думите му, ако блокадата продължи и през следващата седмица, в Брюксел ще бъде проведена среща на техническо ниво с гръцки представители, за да се търси решение на проблема.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че България е стартирала процедурата за съда в Люксембург заради гръцката блокада.

Заради престоя на границата на товарните камиони съществува опасност от изтичане на срока на годност на някои хранителни продукти, превозвани от блокирани на Кулата тирове.

Според изчисленията на министерството на транспорта дневните загуби за превозвачите, земеделци и заетите в туризма възлизат на три милиона евро.

Вчера стана ясно, че към българското недоволство от блокадата на българо-гръцката граница се е присъединила и Румъния. Заедно с министър Найденов румънският министър на земеделието е подписал писмото, с което България и Румъния сезират ЕК за създалата се ситуация.