Към българското недоволство от блокадата на българо-гръцката граница се е присъединила и Румъния. Заедно с министър Найденов румънският министър на земеделието е подписал писмото, с което България и Румъния сезират ЕК за създалата се ситуация.

Около 12% е стокообментът ни с Гърция. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред депутатите. Той докладва за ситуацията по българо-гръцките граници.

3 милиона евро са дневните загуби за превозвачите, земеделци и заетите в туризма.
                              Още...

44 милиона е износът ни за Гърция, 37 милиона за Испания, 22 милиона за Италия, изтъкна той.
По думите му Гърция е един от основните ни търговско-икономически партньори.

Създаденият кризисен щаб за ситуацията с гръцката блокада е в ежедневен контакт с браншови организации, съобщи пред журналисти земеделският министър Мирослав Найденов.
По думите му ползват се и техните данни за загубите, които търпят заради протеста на гръцките земеделци.

В условия на икономическа криза не можем да си позволим такива загуби, коментира министърът. Писмо от протестиращите до българските власти се казва, че може да се направи компромис и някои стоки да бъдат допускани през граничните пунктове. Това обаче не се отнася за земеделска продукция.

Гърция е най-големият ни партньор що се отнася за стокообмена със земеделска продукция, каза още Мирослав Найденов. Според него обаче няма логика в това гръцките фермери да решават проблемите си, ощетявайки българските си колеги.

В същото време гръцките фермери са изпратили писмо до българските производители, с което ги призовават да ги подкрепят с надеждата протестът да стане трансграничен.

985 11 858 - телефон подаване на сигнали за загубите от блокадата на гръцката граница.
                                Още... 

Министър Найденов е разговарял по този повод с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и със Съюза на животновъдите в България. Те също са изпратили писмо до гръцките фермери с призив да падне блокадата.

Вчера те са поискали среща с гръцките фермери, но срещата им е отказана. Това няма логика, хем ги призовават да ги подкрепят, а в същото време отказват да се срещнат, подчерта Мирослав Найденов.

Общо взето няма диалог, няма яснота, коментира министърът.

10 милиона евро компенсации е само първоначалното искане на страната ни, уточни земеделският министър.

По думите му няколко са вариантите страната ни да бъде възмездена заради ситуацията по границите ни с Гърция. Единият е чрез ЕК, като
се информират съответните еврокомисари. Брюксел може да започне наказателна
процедура срещу Гърция, поясни земеделският министър.

Съществуват и други варианти - България като държава или определени браншови организации, както и физически и юридически лица да заведат съдебен иск, каза още министърът. Това все пак е една правна хипотеза, не зная дали ще се възползваме от нея, уточни Мирослав Найденов.