3 милиона евро са дневните загуби за превозвачите, земеделци и заетите в туризма.

Това са изчисленията на министреството на транспорта, като данните са съгласувани и с икономическото ведомство. Цифрите представи пред депутатите транспортният министър Александър Цветков, който докладна за ситуацията на границата.

Още на 14 януари транспортното ни ведомство е изпратило писмо до гръцките власти да осигурят транспортен коридор. С писмото уведомяваме Гърция, че си запазваме правото да търсим съдействие от ЕК, посочи Цветков.

985 11 858 - телефон подаване на сигнали за загубите от блокадата на гръцката граница.
Още...

От 19 януари с разпореждане на министъра е създадена специална организация на движение на влаковете. Според транспортният министър тази мярка е започнала да дава резултат, тъй като вече има поръчки.

Към българското недоволство от блокадата на българо-гръцката граница се е присъединила и Румъния. Заедно с министър Найденов румънският министър на земеделието е подписал писмото, с което България и Румъния сезират ЕК за създалата се ситуация.

Пред депутатите министър Мирослав Найденов увери, че българската страна прави всичко необходимо и възможно за събиране на информацията за загубите. Той поясни, че се държи постоянен контакт с браншовите организации и се информира създадения кризисен щаб.

10 милиона евро компенсации е само първоначалното искане на страната ни, уточни земеделският министър.

По думите му няколко са вариантите страната ни да бъде възмездена заради ситуацията по границите ни с Гърция. Единият е чрез ЕК, като се информират съответните еврокомисари.
Брюксел може да започне наказателна процедура срещу Гърция, поясни земеделският министър.

Съществуват и други варианти - България като държава или определени браншови организации, както и физически и юридически лица да заведат съдебен иск. Това все пак е една правна хипотеза, не зная дали ще се възползваме от нея, уточни Мирослав Найденов.

Найденов изрази учудването си от действията на гръцките фермери, които едновременно са поискали международна подкрепа и след това са отказали среща с представители на българските производители.

Блокадата продължава 4-ти ден, на Кулата чакат вече 27 часа.

"Това няма логика, хем ги призовават да ги подкрепят, а в същото време отказват да се срещнат", подчерта Мирослав Найденов.

Общо взето няма диалог, няма яснота, коментира министърът.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви пред депутатите, че се търси разрешение на ситуацията и то в най-кратки срокове.

Блокадата на границата от страна на гръцките фермери продължава четвърти ден поред.

Ситуацията към момента:

Второ денонощие на ГКПП - Кулата не се пропускат автомобили заради блокада на гръцкия ГКПП - Промахон. Там положението и е най-тежко.
Към 12 часа днес на пункта от българска страна чакат 192 автомобила. 185 от тях са тирове : български - 61, на други страни-членки на ЕС - 115, на трети страни - 9.

Гръцки земеделци отново блокираха ГКПП - Ексохи, заради което през ГКПП - Илинден е спряно пропускането на всички автомобили. По предварителна информация блокадата ще продължи до 17 часа.

На този етап ГКПП - Капитан Петко войвода и ГКПП - Златоград работят нормално.

Премиерът Борисов съобщи, че е провел разговор с гръцкия колега Папандреу по проблема с протестите на границата и припомни, че сме сезирали ЕК.
Борисов каза, че разговорът с Папандреу е преминал в приятелски дух и посочи, че е бил посъветван да разговаря с опозиционната в Гърция партия.

Според Борисов би било добре и българските фермери да отправят апел към гръцките за прекратяване на напрежението.