Очертават се много тежки есен и зима. Това каза в интервю за предаването „Денят започва" президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. По думите му в редица сектори вече възниква напрежение и може да се очакват протести. Недоволство зрее във военнопромишления комплекс, където проблемът е свързан с КТБ.

Тренчев прогнозира, че проблеми могат да се очакват в енергетиката, където вече се появява проблем със заплащането на миньорите. Такъв е случаят с мини „Марица Изток". Съвсем наскоро проблем имаше и със заплащането на миньорите в мини „Бобов дол", но отнякъде са се намерили пари за тях.

Протести могат да се очакват в секторите здравеопазване, земеделие и екология. В земеделието и екологията проблемите вече са започнали с неразплатени и неизпълнени договори.

В земеделското министерство закъсването е и при горски, и при „Напоителни системи". В някои клонове проблемът е по-голям, в други по-малък. Драмата там е страшна - тя не е от вчера, а от доста години. Това е система, която изкарва пари, но и страшно много разходва. Освен, че полива и за това й се плаща, тя и отводнява, за което никой не й плаща. Това е държавно дружество, следователно е крадено системно. Рязаха тръби, постоянно подписват началниците договори, след което не ги изпълняват. Тотален грабеж в наш български стил. Драмата е пълна, заключи Константин Тренчев.

Според президента на КТ „Подкрепа" скокът на цената на тока може да доведе до изблик на гняв сред народа и да се стигне до ексцесии. Иначе той смята, че протестите се случват когато хората са тежко мотивирани. Въпросът е да има резултат от протеста, защото ако се смени един управляващ с друг, който е настроен по същия начин - протестът е безсмислен.

Относно предложението на КНСБ за цени на тока за бедни и богати, Константин Тренчев каза, че има разминаване с колегите им. То не се състои в това, че някои хора трябва да извадят повече пари, а в начина, по който това да стане.

Според КТ „Подкрепа" е добре цената да е една, но бедните хора да бъдат компенсирани например с поименни ваучери. Тренчев е на мнение, че системата за различни цени, предлагана от КНСБ, се менажира по-трудно. Ефектът и в двата случая е един и същ, но компенсирането е по-лесно за осъществяване. Въпросът е как да стане най-удачно. При различни цени ще стане страшна бъркотия, убеден е синдикалистът. Той е категоричен, че за закъсалите предприятия по-високият ток означава фалит.

Относно актуализацията на бюджета Тренчев обясни, че синдикатите и работодателите заедно са поискали да се актуализира бюджетът на НЗОК. По думите му това, че синдикати и работодатели са на едно мнение означава, че проблемът е много голям, защото обикновено имат разногласия. В крайна сметка бюджетът на касата е актуализиран с 200 и няколко милиона, които са взети от различните ведомства. Това пък от своя страна довело до недостиг на хиляди места в момента.

Тренчев е убеден, че здравната система няма да може да се разплаща, както се е разплащала досега. Някои казват, че ако се плаща както досега, парите ще свършат до края на октомври. Другият вариант е да се разплаща частично, но това ще доведе до много проблеми, коментира той.

Относно вчерашната среща при главния прокурор във връзка с казуса КТБ, Константин Тренчев каза, че Сотир Цацаров е обяснил, че същия ден е имал среща с шефовете на БНБ и финансовия министър и му казали, че на 21 септември ще има яснота за КТБ. Това твърдение е чуто от 10 души. Тренчев е категоричен, че диагнозата на КТБ не се знае. Там има одитори, изпратени от БНБ, има 3 одиторски компании и това се гледа от месеци. Трябва да се види има ли недостиг и ако има колко е, за да се предпише лечение за съответната диагноза.

Нашата цел беше да не се спасява банката с публични средства. Но колкото повече време минава, идва време да даваш много силни средства, за да го спасиш. Това се прави умишлено. Не може толкова време да не се каже какъв е проблемът и да се намери решение. Едва накрая държавата да се намеси, ако се налага, но колкото повече време минава, толкова по-вероятно е да се наложи намеса на държавата убеден е синдикалистът. Това ще струва на всички много, а държавата е в толкова добро състояние, че няма какво да говорим повече. В този казус няколко институции могат нещо да правят и да се месят по закон. Синдикатите обаче не могат по закон да се месят.

КБТ може да повлече цялата банкова система. Затова по граждански път ние привличаме експерти, предлагаме ги, нека ги извикат. Не предлагаме никакъв вариант. Нека да минава време, пациентът да загине ако може и сам, коментира още Тренчев.

Прокуратурата разследва как може да е станало от криминална гледна точка. Но тя е единствената, която може да повдигне въпроса дали има престъпно бездействие. Ние виждаме, че има престъпно бездействие. В момента няма парламент, пред който да се отчита БНБ, следователно прокуратурата е единствената, която може да повдигне въпроса и да каже на БНБ да си свърши работата, посочи още Константин Тренчев.