Въвеждането на две цени - за бедни и за богати, и за водата и парното. Такова предложение направи президентът на синдиката КНСБ Пламен Димитров в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че сред идеите на синдиката е именно разделянето на цените на електроенергията, като българите, които потребяват повече електроенергия и имат повече възможности, да плащат по-висока цена, а токът за бедните да бъде на различна тарифа.

Димитров посочи обаче, че няма никаква пречка такова разделение да се прилага и за сметките за топлоенергия и за вода.

По тази тема обаче двата синдиката у нас имат различия, тъй като според КТ "Подкрепа" идеята е хубава, но трудно би могла да стане възможна.

"За този, който ще плаща ниска цена, ще се накачат още редица съседи и ще стане лудница", предупреди и президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Именно заради това тяхното предложение е да има една цена за електроенергията, но например държавата да компенсира по-бедните с ваучери.

"Социалнослабият българин трябва да бъде подпомаган от държавата, но трябва да добавим и възможност за две цени", добави по темата и Пламен Димитров. Лидерите на двата синдиката признаха, че положението в страната ни не е добро.

"Ситуацията е безнадеждна от години", отсече д-р Тренчев. Проблемът, по думите му е , че само се констатират фактите, но не се стига до решения. "Голяма част от хората се чудят как ще посрещнат утрешния ден", призна президентът на КТ "Подкрепа".

"Финансовите проблеми на държавата са факт, но нека да не ги превръщаме в нещо апокалиптично", посочи и президентът на КНСБ и призна, че по темата "се пресолява манджата в някаква степен". Нещата у нас, според Пламен Димитров, са тежни, но и овладяни.