На 21 септември се очаква БНБ да излезе с ясен доклад за състоянието на КТБ. Това обяви след двучасова среща с главния прокурор за оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) председателят на УС на БСК Сашо Дончев.

БНБ опроверга Дончев: Докладът за КТБ излиза на 20 октомври
Още...

При Цацаров се събраха още финансисти, юристи, индустриалци, синдикалисти и др. в рамките на инициираната от синдикати и бизнес идея за експертен съвет, който да помогне на БНБ по казуса „КТБ.

От думите на Дончев стана ясно, че тази сутрин и управителят на БНБ Иван Искров се е срещнал с обвинител номер 1.

„Смятаме, че най-полезният резултат от тази среща ще бъде да започне диалог между нашите експерти и експертите на БНБ и нейния Управителен съвет", обяви председателят на БСК.

От БСК очакват до началото на следващата седмица да имат възможност да проведат разговори с членовете на УС на БНБ и преди всичко с гуверньора.

Компании, които са членове на БСК, имат своите вложения в банката, поради което Дончев обясни, че са заинтересовани от спасяването на банката като бизнес. „Не твърдим, че всички действия, извършвани в тази банка са били законосъобразни и че не могат да бъдат упреквани", заяви Дончев, но с уточнението, че от БСК държат банката да бъде съхранена като бизнес.

По думите на Сашо Дончев, главният прокурор е изразил ясна позиция, че би приветствал и подкрепял всякакви усилия за спасяване на банката като бизнес. До конкретен план обаче не се е стигнало.

Като гражданин Дончев е на мнение, че не бива никакви закони да се надскачат, не знае какво мислят юристите по въпроса. „Категорично не вярваме, че банката беше в лошо състояние на 21 юни, когато беше наложен този особен надзор", посочи още той.

Ако не бъде спасена банката, Дончев прогнозира, че загубите на обществото ще бъдат много по-големи. „За съжаление, след като 2 месеца банката не функционира нормално, ние се опасяваме, че ситуацията там става от ден на ден все по-лоша и е очевидно, че без публични финанси няма как да се случи", изрази становище той и допълни, че въпросът е дали ще се чака денят, в който и публичните финанси няма да помогнат.

Факт е, че обществото няма диалог с БНБ, смята още Сашо Дончев.

„За нас има умишлени действия против тази банка и очевидно е, че има организатори", съзря Дончев, но не разясни кого подозира в инициирането им.