Кметски избори се провеждат днес в Габрово. Очаква се резултатите да бъдат оповестени около 23.00 часа тази вечер, а първите резултати ще бъдат оповестени около 20.30 часа.

Изборният ден навсякъде започна нормално и без съобщения за сериозни проблеми с отварянето на изборните секции. В избирателната комисия няма подадени сигнали за нарушения.

Към 16 часа своя вот са упражнили 20.87% от избирателите. Това са почти 13 хиляди бюлетини. Статистиката потвърждава прогнозите за ниска активност заради летния сезон и краткото време до края на мандата, който ще продължи едва година и няколко месеца.

Изборният ден започна с инцидент, тъй като се наложи вратите на две централи на политически партии да бъдат разбити.
Причината - запълване на ключалките с каноколит. Заради забраната за политическа пропаганда в изборния ден не се съобщава кои са двете политически партии. Полицията е уведомена за случаите.

16 сигнала за нарушения е разгледала ОИК, като според нейни представители става дума за взаимни нападки между две политически партии чрез агитации.

Подадени са и два сигнала за купуване на гласове. По единия - че една партия е плащала  на роми, за да гласуват за определен кандидат е извършена проверка, но не е установено такова нарушение.

Другият случай, за който комисията е сигнализирана, е предаден на прокуратурата. Става дума за информация, според която представители на политическа партия са предлагали по 100 лева на членове на избирателни комисии.

НДСВ-Габрово е изпратило две жалби до председателя на Общинската избирателна комисия в града Иванка Баева.

Едната жалба е свързана с нарушение в избирателната секция в село Гергини, където кметският наместник Румяна Кушева е прекарала близо 2 часа. Според предизборния щаб на НДСВ това е предпоставка за директно упражняване на натиск върху свободната воля на избирателите.

Втората жалба е свързана с вандалски действия в района на Националната Априловска гимназия в деня за размисъл - петък, 18 юни, когато около 17.45 часа двама представители на партия „Атака" са разрушили изградената шатра на партията.

И предизборният щаб на БСП изпрати жалба до Общинската избирателна комисия за това, че в района на ОУ „Христо Ботев", на разстояние по-малко от позволеното има разположен бус, облепен с агитационни материали на партия „Атака", което е в нарушение на избирателния закон.

Секциите в Габрово са 125. 64 791 души имат право на глас в общината.

150 служители на реда са ангажирани с охраната на изборния ден.
Бюрата за български документи за самоличност ще работят до 18.00 часа днес за издаване на временни удостоверения за гласуване.

Частичните избори за кмет на Габрово се наложи да се проведат след като Томислав Дончев стана министър по управление на средства от Европейския съюз.

За кметския стол се борят седем кандидати -Николай Сираков (ГЕРБ), Ради Стоянов (Атака), Николай Григоров (БСП), Николина Карабелова (НДСВ), Пенчо Пенчев (РЗС), Боян Савянов (Българска социалдемокрация) и Ива Николова ("Синята коалиция плюс", която в Габрово обединява девет политически формации).

По време на предизборната кампания се стигна и до редица скандали между различните партии, които участват във вота.

От ГЕРБ отказаха да приематподкрепата на ДПС за кандидата им на изборите.

РЗС обвиниха ГЕРБ в опит за купуване на секционни избирателни комисии.

От своя страна, от АТАКА също обвиняват РЗС в опит за купуване на гласове.

Председателят на НДСВ Христина Христова заяви, че ГЕРБ-Габрово е разцепен на четири, борещи се за надмощие групи. Според НДСВ при кандидата на Синята коалиция говоренето надхвърля търпимостта на въздържаните габровлии. Атака също не са на особена почит в града. В подкрепата на ДПС за кандидата на ГЕРБ, от НДСВ виждат бъдещата коалиция за местните избори следващата година.

Един от най-сериозните проблеми на града, който се изтъкваше от всички политически партии и формации в предизборната им кампания, е разбитата и неподдържана инфраструктура.