Изплашени от задаващия се провал на частичните местни избори, Красимир Велчев и оглавяваният от него предизборен щаб на ГЕРБ в Габрово са задействали схема за манипулиране на вота и осигуряване на незаконна победа на Николай Сираков.

Това пишат в писмо до медиите от пресцентъра на РЗС.
Според тях в ход е отработената от изборите за кмет на София система да се купуват цели секционни избирателни комисии.

Привикват се тайно председатели и секретари на СИК от други партии и им дават по 120 лв. плюс 30 лв., които държавата им отпуска или общо 150 лв., за да подпишат предварително празен протокол с мокър печат.

Така на практика във всяка СИК ще има по два оригинални протокола и щабът на ГЕРБ ще подмени всеки документ, в който има слаби резултати за техния кандидат, смятат от партията на Яне Янев.

От пресцентъра на РЗС припомнят, че партията внесе жалба за касиране на частичните избори за кмет на София „заради тази порочна практика, масово прилагана от ГЕРБ в столицата на последния частичен вот".

Експертите на РЗС тогава са установили, че над 40% от протоколите в София не само че са неточни и че има разминавания между цифрите, но част от тях са нарочно фалшифицирани в полза на кандидата на ГЕРБ.

Голяма част от изборните документи са с фалшиви подписи или са направени извън изборната секция, без знанието на длъжностните лица. Делото за касиране избора на Фандъкова неслучайно се протака вече седем месеца и това ще продължи до октомври т.г., когато започва едногодишният срок, през който не могат да се провеждат частични избори.

При драстично погазване на разпоредбите на Закона за местните избори в секционните избирателни комисии не случайно не беше допуснат нито един представител на РЗС, въпреки че партията е парламентарно представена политическа сила, която самостоятелно премина четири процентовата бариера, а квотата на ДПС е увеличена и имат представители в почти половината СИК, оплакват се от групата на Яне Янев.

Притеснението на герберите относно изборните резултати и желанието им на всяка цена да запазят властовите си позиции още на първи тур в Габрово създава предпоставки за заличаването на и без това крехката демокрация в България, категорични са от РЗС.

Политическият съвет на партията призовава компетентните органи за незабавна намеса с цел да се спре продължаващата тенденция на тежко опорочаване на изборния процес чрез протоколи с невярно съдържание, и до края на деня ще внесе официална жалба до ОИК и ЦИКМИ.