Премиерът Бойко Борисов представи в парламента проекта си за структурната промяна в кабинета и призова депутатите да одобрят включването в Министерския съвет на министър по управление на средства от Европейския съюз.

Тези средства са основен ресурс за инвестиции и силен инструмент за всички сектори, изтъкна Борисов.

Той съобщи, че структурната промяна е съгласувана с ЕК и аплодирана.

Премиерът поясни, че новият министър няма да ръководи министерство, а ще бъде ангажиран с координация по ресора в Министерския съвет.

Борисов изтъкна, че Дончев е управлявал общината, която е сред най-успешните бенефициенти за две години и има 21 проекта, почти всички от които са получили финансиране.

Припомняме, за новия пост е избран настоящият кмет на Габрово Томислав Дончев.
Против идеята на премиера се обявиха от БСП.

Малко след изказването на министър-председателя със 130 гласа „за" и 64 „против" предложението на премиера беше прието от депутатите.

Томислав Дончев
Осъзнавам, че не разполагам с толеранс от 100 дни, но моля за 33 дни, за да са налице резултатите от това, което правя.

Преди това лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че тази структурна промяна трябва да бъде по-добре аргументирана и да бъде казано защо 8 месеца след формирането на кабинета премиерът обръща позицията си на 180 градуса.

В предишния кабинет за евросредствата отговаряше вицепремиерът без портфейл Меглена Плугчиева, но позицията беше закрита от премиера Борисов.

Станишев припомни предупрежденията на левите, че премахването на поста вицепремиер по еврофондовете е политическа и управленска грешка.

Той изтъкна, че сега е прекъснат диалогът между финансовия министър и вицепремиер
Симеон Дянков, който отговаря за усвояване на еврофондовете и общините и останалите органи - бенефициенти.

Закрит беше общественият съвет на Министерски съвет по тези въпроси и през януари ЕК изрази тревога, изтъкна още Станишев.

По думите му създаването на новия пост е признаване на всички слабости и на грешката в началото на мандата, каза Станишев и подчерта:
Дянков и Юлиана Николова не се справиха с отговорността с която бяха натоварени.
Станишев настоя да бъдат изяснени конкретните пълномощия на новия министър.
Той заяви, че Коалиция за България няма да подкрепи структурната промяна.

От ДПС също заявиха, че не  подкрепят предложение на премиера.

Лютви Местан подчерта, че ДПС приветства отпушването на еврофондовете това обаче е необходимо, но не достатъчно условие.

Нужни са сакралните три „К"-та: координация, контрол, комуникация, подчерта още той и изтъкна, че Борисов би трябвало да промени политиката си към повече консенсус и съгласие.

Лидерът на ДСБ Иван Костов защити предлаганата от Борисов промяна в правителството като изтъкна, че при първоначалното конструиране на министерски съвет е допуснат институционален конфликт.

Министърът на финансите е заинтересован от силна бюджетна политика, а усвояването на еврофондовете изисква отваряне за национално съфинансиране, обясни Костов.