След около един час престой в Столичното следствие ексвътрешният министър Цветан Цветанов излезе с второ обвинение.

Адвокатът му Менко Менков го определи като доста екзотично. "Всъщност става въпрос за отказани СРС-та по разследване за открадната пързалка и катерушка от село Първомайци", коментира юристът.

Мярката, която е наложена на Цветанов отново е подписка. Не му е наложена и забрана да напуска страната.

„В постановлението не е описана стойността на катерушката и пързалката, а ние силно се съмняваме, че те са били обсипани с диаманти, за да могат да се използват всички налични средства и методи за разследване", обясни адвокат Менко Менков.

Той не разбира защо е искано прилагане на СРС спрямо Орлин Тодоров: „Вероятно през 2009 година той е бил районен или криминален инспектор и е разследвал този случай с кражбата. Нямам представа".

Менков направи сравнение между новото и старото обвинение на клиента му: „По другото дело г-н Цветанов е обвиняван, че едва ли не е подслушвал безконтролно цялата държава, включително и президенти, а сега го обвиняват за това, че е отказал подслушване на хора, откраднали пързалка и катерушка".

Стана ясно, че Цветан Цветанов е оказал пълно съдействие на следователите.

На излизане пред медиите, още преди да стане ясно дали пак е обвиняем или не, близо 5 минути Цветанов благодари на италианските власти за успешния завършек на делото срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.
„Искам да изкажа голяма благодарност към колегите от ГДБОП, както и към бившия главен прокурор, затова че измиха срама на България", коментира той.

Благодарности имаше и за ексшефа на ГДБОП Станимир Флоров, че е създал необходимата организация за финализиране на операцията срещу Банев.

Цветанов демонстрира типичното за него чувство за хумор и на журналистическата „честитка" за новото му обвинение, той заяви: „Мерси, да ви се връща!".

Иначе той нетърпеливо подрани и дойде в столичното следствие 10 минути по-рано от уречения час.
На вратата обаче колата му беше спряна с обяснението, че автомобил на НСО не може да пребивава на територията на Следствената служба.

Това е третото поред идване на бившия вътрешен министър при следователите в „Овча купел" и досега нямаше проблеми с влизането. Днес обаче му се наложи да слезе от колата и да отиде пеша до сградата.

Запитан дали е очаквал такова посрещане и защо според него не са допуснали Аудито на НСО, той заяви с усмивка: „Може би, за да ви кажа Добър ден".

Вчера стана ясно, че трите следователки, които работят по второто дело срещу дясната ръка на Бойко Борисов няма да бъдат отстранени.
Преди около седмица Цветанов не бе обвинен, защото поиска да им бъде направен отвод, тъй като направили опит да възпрепятстват адвокат Менко Менков да го защитава.

Второто производство срещу зам.-председателя на ГЕРБ е заради негов отказ да се приложат СРС-та по разследването на бившия шеф на антимафиотите във В. Търново, който вече е обвиняем за изнасяне на държавна тайна.