Навръх професионалния празник на полицията бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се яви в столичното следствие, където трябваше да му бъде предявено и второто обвинение.

Пет минути преди уречения час - 11 часа, дясната ръка на Бойко Борисов се яви при следователите, придружен от двама гардове и адвоката му Менко Менков.

Припомняме, прокуратурата е подготила на ексвътрешния министър второ обвинение - за отказ от разпореждане за използване на СРС.

След като престоя 20 минути в следствието Цветан Цветанов обаче излезе без обвинение.

Причината - поискали са отвод на следователите, които по думите му са опитали да нарушат правото му на защита, която да бъде осъществена от адвокат Менков.

На Цветанов ще бъде изпратена нова призовка за явяване в 16.45 часа на 10.07.2013 г., когато ще бъде привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление по чл.288 от НК, съобщиха междувременно от прокуратурата.

Цветанов обясни, че преди дни юристът бил принудително доведен в следствието и „е направен опит да бъде привлечен като свидетел и по този начин да не може да защитава ексминистъра".

Той пък коментира, че не си спомня защо в конкретния случай - за който ще бъде обвинен, е написал не" за използване на СРС срещу шефа на БОП-а във В. Търново, но заяви, че е невинен.

Менко Менков обясни, че действията на следователките Роза Царева, Дашева и Кирилова, които са пратили издирвачи след него, са обявени за абсолютно незаконосъобразни от прокуратурата. Адвокатът се оплака, че преди 10 дни той е бил в друга сграда на следствието, служебно ангажиран, когато Роза Царева му се обадила по телефона и му казала, че го викат по досъдебно производство номер 11.

„Има малка разлика с настоящото производство, по което се явихме днес. Той е 11-С и следователката Царева ми каза, че става въпрос за старо досъдебно произодство от 2008 година за някакъв смъртен случай на дете в болница, за който аз трябва да бъда разпитан. Същата тази следователка обаче премълчава, че става дума за делото на Цветан Цветанов и така се прави опит да се попречи аз да бъда защитник на бившия вътрешен министър", оплака се юристът.

Той обясни, че не може да бъде свидетел по това дело, защото няма никакво участие. „Това се случва за първи път в най-новата българска история", коментира адвокатът и добави, че дори тримата издирвачи, които са го намерили пред офиса му, са признали, че за първи път водят принудително адвокат.

От тук нататък Цветан Цветанов и защитникът му изчакват произнасянето на прокуратурата дали трите следователки могат да водят това досъдебно производство. Самият Цветанов на няколко пъти заяви, че е невинен и че няма притеснения от готвените му обвинения. Той обаче се оплака, че заедно с адвоката му са подложени на истинска репресия: „Аз вече съм го приел като начин на отношение на някои от хората, които планират този сценарий".

Бившият шеф на МВР поясни, че зад това стоят "Делян Пеевски и компания". Според него обаче е недопустимо да се упражняват подобни инструменти спрямо адвоката му.

На няколко пъти Цветанов коментира, че няма спомен защо е написал „не" при искането за прилагане на СРС спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново. Той обаче си припомни, че е имало случаи, в които е ограничал периода на СРС-та. Присети се, че и когато Бойко Борисов е бил главен секретар, той е бил негов оперативен помощник и е имало много случаи, в които директори са идвали и са се оплаквали на глaвния секретар на МВР затова, че има откази за СРС-та.

Адвокат Менко Менков пък препоръчал на следователите книга по темата, написана от Бойко Рашков, в която на цели 20 страници е описано „защо Цветан Цветанов или който и да било вътрешен министър не могат да имат такова обвинение, каквото прокуратурата е подготвила в случая".

Той се позова и на решени на КС отр 1998 година, според което вътрешният министър, като представител на изпълнителната власт при разрешаването на ползването на СРС-та, има пълната оперативна самостоятелност и не е длъжен да се подпише за прилагането им, въпреки решението на съда.

"Очакваме от тук нататък всички бивши или бъдещи вътрешни министри да дойдат в следствието и да станат обвиняеми по този пример", заключи адвокат Менко Менков.

Припомняме, в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

Новото обвинение е във връзка с разследването по случая на Орлин Тодоров - бивш директор на антимафиотите във Велико Търново, който вече е обвиняем по дело за изнасяне на държавна тайна. Според прокурорите Цветанов е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление.

Той категорично е отказал да разреши прилагането на СРС при разследването срещу Тодоров, въпреки, че е имал всички основания за това - искане на наблюдаващ прокурор и разрешения на шефа на Окръжния съд. Съобразно ЗСРС и НПК вътрешният министър е бил длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО.