Трите следователки, които работят по второто дело срещу Цветан Цветанов, няма да бъдат отстранени, научи news.bg.

Прокуратурата не е намерила данни за предубеденост на дамите и те ще направят втори опит да разпитат бившия вътрешен министър. Това ще стане утре в 16.45 часа, когато той и адвокатът му Менко Менков трябва да се явят в столичното следствие.

Преди пет дни Цветанов успя да „отложи" повдигането на това обвинение, като поиска отвод на следователките. Причината - привикали като свидетел защитника му по същото дело и според Цветанов така се опитвали да възпрепятстват Менко Менков да брани интересите му в съда.

Припомняме, в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, бяха събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

Новото обвинение е във връзка с разследването по случая на Орлин Тодоров - бивш директор на антимафиотите във Велико Търново, който вече е обвиняем по дело за изнасяне на държавна тайна. Според прокурорите Цветанов е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление.

Той категорично е отказал да разреши прилагането на СРС при разследването срещу Тодоров, въпреки, че е имал всички основания за това - искане на наблюдаващ прокурор и разрешения на шефа на Окръжния съд. Съобразно ЗСРС и НПК вътрешният министър е бил длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО.