Броени часове, след като Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС, над хиляда души се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет.

Въпреки поройния дъжд и градушката, които се изляха над недоволните граждани, броени минути след 18.30 часа броят на демонстрантите надхвърли хиляда, достигайки около 2000.

Столичният протест се пренесе пред Парламента

Още...

Още половин час по-късно протестиращите вече станаха над 3000, а около 20.00 часа  наброяваха 5-6 хиляди.

Протестиращите са около 10 000 души, по данни на МВР към 20.30 часа, съобщиха от пресцентъра на ведомството и посочиха, че към момента няма инциденти и арестувани.

Гражданите носеха десетки български знамена и бурно скандираха „Мафия", „Оставка", „Долу БПС" и „Червени боклуци". През това време нови и нови групи от хора продължаваха да прииждат пред сградата на МС, за да изразят несъгласието си както към назначението на Пеевски, така и към управленските решения на новия кабинет.

Президентът иска преразглеждане на избора на Пеевски
Още...

Под съпровода на силни освирквания, гражданите издигнаха плакати с надписи „Не на мафията", „Вън олигарха Пеевски" и „Долу монополистите".
Чуха се и скандирания „Пеевски в затвора, Орешарски - вън", както и „И преди, и сега ДПС и БСП са мафия".

Възрастен гражданин бе вдигнал в ръка издание на „Под игото" точно пред входа на МС.

Имаше засилено полицейско присъствие, както в района, така и около сградата на Народното събрание, която още час преди обявеното начало на протеста, бе опасана от метални заграждения, където бяха паркирани и 6 коли на Жандармерията.

Станишев убеден, че Пеевски ще върне държавността
Още...

Заграждения имаше и пред сградата на МС, където бяха разположени 4 коли на жандармерията.

Представители на „България на гражданите" също се присъединиха към протестите, както обеща Меглена Кунева. Освен тях пред МС дойдоха и от "Модерна България", както и представители на други НПО-та.

През това време стана ясно, че въпреки очакванията на протестиращите, тиражираната по-рано днес информация в медиите, че президентът Росен Плевнелиев също ще се присъедини към тях, се оказа невярна.

Делян Пеевски:
ДАНС повече ще работи, отколкото ще говори.
Още...

 

Около час след старта на протеста викове „Всички вън" отекнаха под прозорците на Орешарски.
Протестиращите скандираха „Избори, избори" и „Много сме, силни сме", като възгласите им епизодично бяха прекъсвани от мощни освирквания.
Входът на МС бе обграден от плътен кордон, тълпата бе изпълнила целия площад и кръстовището на бул. „Дондуков" и бул. „Цар Освободител", площада пред бившия Партиен дом, Президентството и стигаха до сградата на БНБ.

„Кой не скача е червен", обявиха демонстрантите и дружно скачаха под дъжда с чадъри в ръце.
Протестиращите пееха химна, след което мощно викаха „Оставка".
Избухването на две пиратки бе посрещнато с одобрителни възгласи. Няколко димки полетяха зад загражденията на МС.

Орешарски спокоен: Пеевски е специалист извън системата
Още...

В тълпата се видя и плакат с фес, под който пише ДАНС, а отзад: „Избрали вълка да пази кошарата". На друг от плакатите бе написано: „Мафията си има правителство, дали си има и народ - зависи от нас".
Въпреки, че нямаше агресивно поведение от страна на протестиращите, част от полицаите се екипираха с каски и щитове.

Малко след 20.00 часа огромна група се насочи по бул. „Скобелев" към сградата на Народното събрание, където се пренесе протеста.

Колоната от демонстранти се простираше от светофата при Военния клуб по целия площад "Освободител" до Министерски съвет.

ДПС си направиха гестапо, гневи се Борисов
Още...

По пътя към парламента привърженик на "Атака" влезе в сблъсък с друг протестиращ, който обвини Сидеров за подставено лице. Останалите протестиращи обаче, бързо ги разтърваха и заявиха, че протестът е само за демократи и няма да позволят никакви размирици.

Протестиращите са хвърлили и яйца по сградата на Народното събрание, които са оцелили фасадата на сградата. Ролки тоалетна хартия също полетяха отвъд загражденията.

Демонстрантите скандираха "Довиждане! Довиждане!", някои от тях качени по паметника на Цар Освободител.