Малко след избирането на Делян Пеевски начело на ДАНС лидерът на БСП Сергей Станишев изрази увереност, че той би могъл да възстанови държавността.

„В момента правителството на Пламен Орешарски има много тежки задачи.

"Страната е в много трудно положение, хората мизерстват, икономиката не работи. Убеден съм, че той е преценил точно коя личност и с какви качества може да възстановява държавност, върховенство на закона, коментира от пленарната трибуна лидерът на социалистите.
Призовавам да съдите по действията председателя на ДАНС",
апелира Станишев.

Той отбеляза, че вчера е провел разговор с избрания днес председател на агенцията. „Убеден съм, че той има волята и решимостта да работи за държавата и за хората, да се противопостави на всякакви икономически интереси, на източване на държавата, на корупцията", добави лидерът на социалистите.

По думите му продължение на четири години държавата беше превзета и ограбвана от една политическа клика - върхушката на ГЕРБ. „За мен е много ясна индикацията в поведението на ГЕРБ и на Борисов. Тяхната реакция ми подсказва, че изборът на г-н Орешарски е правилен", каза Станишев.

По-късно, след дълга засада на медиите пред парламентарната стая на Коалиция за България, Сергей Станишев излезе да отговори на въпросите на журналистите за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Въпреки това лидерът на социалистите бе крайно пестелив в коментарите си и пропусна да отговори на най-важните въпроси на медиите.

Той отказа да съобщи кои са били другите кандидати за поста на Пеевски, начело на Агенцията, и не пожела да сподели с какво си обяснява решението на президента Росен Плевнелиев да отмени посещението си на Дунав мост 2 и да свика веднага Консултативния Съвет за Национална Сигурност.

Лидерът на социалистите не коментира връзката на Пеевски с много български медии, което го поставя в силна властова позиция.

„Пеевски може да възстанови Държавността и върховенството на закона. Има волята и решимостта да работи за хората", категорично заяви Станишев.

На въпрос защо Пеевски е избран, след като срещу него е имало подозрения за престъпления като корупция, лидерът на левицата поясни, че в България за всеки има съмнения и обяви, че вчера е провел дълъг разговор на четири очи с новия шеф на ДАНС и се е уверил в неговите професионални способности.

След неудобните въпроси за съчетанието между медиен монопол на Пеевски и новата му позиция в сектора сигурност, Станишев се опита да избяга от журналистите и дори напусна сградата на НС.