Сомалия ще иска официално обяснение за смъртта на пиратите, които бяха задържани от руски морски пехотинци.

"Ние ще поискаме официално обяснение от Русия във връзка със смъртта на граждани на нашата страна", заявява министърът на комуникацията в Сомалия.
Той отбелязва, че въпреки че става въпрос за бандити, те е трябвало на бъдат предадени на съд и това е право, което не може да са оспорва.

Припомняме, руските военни с кораба „Маршал Шапошников", който патрулира в района на Аденския залив, освободиха отвлечения малко по-рано руски танкер „Московски университет". По време на сблъсъка загина един пират, за чиято смърт руските власти официално потвърдиха.

По-късно обаче бе съобщено, че останалите 10 моряци са пуснати на „свободно плаване" с лодка в океана. От там нататък съдбата им остава неясна. Шансовете да останат живи са малки.

Първоначално сомалийският посланик в Москва обяви, че страната му няма да има никакви претенции по отношение на руските военни и Русия.

При залавянето имаше предположения, че пиратите ще бъдат отведени в Москва, където ще може, според руското законодателство, да бъдат подложени на съд. Друга възможност бе те да бъдат предадени на затвор на Сейшелските острови.

От страна на пиратите бе отправена заплаха за мъст, ако се окаже, че руските моряци са разстреляли техните събратя и са хвърлили телата им в морето.