Руският военен кораб„Маршал Шапотников", който патрулира в района на Аденския залив, освободи танкера „Московски университет" от сомалийските пирати.
Никой от екипажа на двата руски кораба не е пострадал.

При схватката един пират е бил убит,а няколко са били задържани. Точната бройка арестуваните сомалийци не се посочва в съобщението на полковник Алексей Кузнецов, представител на военното министерство.

Морските пехотинци от руския кораб да използвали оръжие като отговор на стрелбата на пиратите.

Припомняме, вчера бе съобщено, че сомалийски пирати са превзели „Московски университет"на около 450 мили северно от Аденския залив. Екипажът на танкера е успял да влезе в пряка връзка с патрулиращия военен кораб „Маршал Шапотников", който веднага се е отправил към мястото на инцидента. Малко по-късно бе съобщено, че танкерът държи курс към сомалийски бряг.

Танкерът, който плава под флага на Либерия, принадлежи на руската компания „Новошип" и всичките 23 члена на екипажа са руснаци.

Според съобщението на руските военни екипажът на танкера се е барикадирал в машинното отделение и на се пуснали пиратите вътре. Това е подпомогнало и облекчило операцията по освобождаването.
Кузнецов допълва, че задържаните пирати се прехвърлени на борда на „Маршал Шапотников".

Въпросът е сега какво да се прави с арестуваните пирати
Има вероятност руските власти да ги предадат на Сейшелските острови, въпреки че имат право да ги съдя ти в Русия.
Припомняме, Сейшелските острови преди време обявиха намерението си да учредят специален съд за пиратството. Инициативата бе подкрепена и от ООН, която обеща и финансово да обезпечи процеса.

Лично президентът Медведев още миналата година постави въпроса, че няма ясна договореност в международното общество как да се подхожда наказателно спрямо пленените пирати.

Малко по-късно бе съобщено, че по всяка вероятност заловените сомалийци ще бъдат съдени в Русия и според руското законодателство.