Пиратите, които бяха взели в плен танкера „Московски университет" са изчезнали.
Това пишат днес руски медии и се питат къде са потънали сомалийците.

Припомняме, в края на миналата седмица руските власти пуснаха на свобода пиратите, които бяха арестувани от екипажа на военния патрул „Маршал Шапошников" при освобождаването на танкера.

Тъй като не съществува международно законодателство за преследване на пиратите, те не попадат под юрисдикцията на нито една държава.

Според източници от министерство на отбраната най-вероятно пиратите не са успели да се доберат до брега и са се удавали.

Руският екипаж на „Маршал Шопшников" съобщи, че са иззели оръжието на пиратите и са ги оставили с надуваема лодка на „свободно плаване".

Танкерът "Московски университет", натоварен с нефт и плаващ под либерийски флаг, бе отвлечен от сомалийски пирати на около 450 километра от Аденския залив. Той е пътувал към Китай.

След сигнала за нападението веднага към мястото на инцидента се отправи руския военен кораб „Маршал Шапошников", който е част от международната мисия, патрулираща в района на Аденския залив.
Морските пехотинци освободиха танкера с руски екипаж на борда, при сблъсъка обаче един пират бе убит. 10 бяха задържаните.

Руските власти така и не успяха да разберат гражданството на всичките арестувани, а като мотив за освобождаването им посочи - липса на законодателство, според което те могат да бъдат официално обвинени.

Въпросът какво да се прави с арестуваните пирати бе поставен още веднага след арестуването.

Едната възможност бе руските власти да ги предадат на Сейшелските острови, където преди време бе обявено намерение да се учреди специален съд за пиратството. Инициативата бе подкрепена и от ООН, която обеща и финансово да обезпечи процеса

Друга възможност бе заловените сомалийци ще бъдат съдени в Русия и според руското законодателство.

Лично президентът Медведев още миналата година постави въпроса, че няма ясна договореност в международното общество как да се подхожда наказателно спрямо пленените пирати.

Според изявление на сомалийския посланик в Москва, в страната му е започнато наказателно производство за отвличането на „Московски университет" и ако заловят пиратите живи, те ще бъдат съдени.

Той обаче допълва, че на този етап сомалийските власти не разполагат с никаква информация дали пиратите са живи, а страната не разполага със средства и възможности да проведе операция по издирването им в морето.

Посланикът а е дал одобрението си на действията на руските власти и е уверил, че дори и пиратите да са загинали, страната му няма да има претенции.