Търсенето на оцелели работници под руините на хотел „Вероника" ще продължи и през нощта. Това съобщи шефът на общинската служба за защита на населението Купен Пашов, цитиран от Varna.utre.bg. В 19.00 часа ще застъпи друга смяна, която ще продължи издирването.

Имало забрана за достъп до сградата на бившия хотел, била се наклонила
Още...

Роднини и близки на затрупаните трима работници заплашиха с блокада, ако не получат информация. Те се заканиха, че ще блокират входа на комплекса и няма да пуснат никой да влезе или излезе.

Припомняме, снощи бившият хотел „Вероника" в комплекса „Слънчев ден" се срути и уби работник. Комплексът се намира в близост до Варна, в курорта „Св. Св. Константин и Елена". При срутването под руините са останали затрупани и други работници, като по официална информация те са трима. Коментарите на близките на работниците породиха съмнения за четвърти затрупан работник.

Доколкото е известно намереното снощи тяло е на 40-годишния Борислав Стефанов. Издирват се Манол Манолов, Тодор Тодоров, Йосиф Стефанов.

Без шансове за оцелели под руините в "Слънчев ден"
Още...

След като близките и роднините отправиха заканата си, униформен полицай дойде на входа, за да им обясни, че спасителите са стигнали до маза с дълбочина от 1,5 метра. В момента те я претърсват. След като получиха тази информация разтревожените хора се поуспокоиха, но настояват на всеки час някой да излиза и да ги осведомява за случващото се.

Багерите продължават работа, като периодично спират, за да могат спасителите да прозвънят мобилните телефони на затрупаните работници.

По-рано телефонът на един от издирваните работници - Манол Манолов, е започнал да звъни. Предполага се, че телефонът е в джоба му. Това даде надежда на спасителните екипи, че може да открият местонахождението на мъжете. Въпреки всички усилия до момента не е открит нито един от затрупаните работници.

Поредица от грешки при рушенето на хотела откри шефът на строителната камара
Още...

Полицаят помоли роднините и близките да не се опитват да се свързват с издирваните, за да могат батериите на телефоните им да издържат по-дълго.

Междувременно от Министерство на регионалното развитие и благоустройството информираха, че след извършена проверка на мястото на хотел „Вероника" е съставен констативен акт за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи. Документът е издаден съгласно изискванията на наредбата за обследване на аварии в строителството.

От министерството на Лиляна Павлова поясняват, че проверката е извършена в присъствието на представител на община Варна, строителя и строителния надзор.

Главният архитект на община Варна е издал разрешение за строеж, което е влязло в сила на 20 март тази година. Издадена е заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи. Освен това, посочват от регионалното министерство, е издадена и заповед за назначаване на техническа експертна комисия. Тя ще заседава от 15 до 30 април.

Арестуваха мистериозния г-н Георгиев, накарал работниците са събарят хотела
Още...

Директорът на варненската пожарна заяви по-рано, че няма никаква надежда и шансове за оцеляването на работниците.

От Инспекцията по труда пък съобщиха, че е имало разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила. Забраната е от координатора на дейността, който е представител на „Планекс". Разпореждането е дадено около 16.00 часа в деня на инцидента.

Според свидетелски показания, въпреки забраната, неизвестно засега лице е разпоредило пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и резачи и да продължат разрушаването на колоните. Техническият ръководител се е възпротивил на това разпореждане, но въпреки това работниците са влезли. Техническият ръководител е представител на фирмата подизпълнител „Бултранспорт груп" ЕООД.

Установено е, че работниците не са имали трудови договори. Освен това в Дирекция „Инспекция по труда"-Варна не е постъпвала информация, че ще бъдат извършвани разрушителни дейности по хотел „Вероника".