За събарянето на хотел „Вероника" фирма „Планекс" е наела за подизпълнител „Бултранспорт груп". Причината за това е, че „Планекс" не е специализирана в събаряне. „Бултранспорт груп" пък са представили нужната документация, че имат право да извършват такава дейност. Това обясни главният инженер на строителната компания Диан Митков, цитиран от Дарик. От своя страна, без знанието на „Планекс", „Бултранспорт груп" е ангажирала друга фирма - „Дигинг". Именно от втората фирма подизпълнител са злополучните работници.

Инж. Митков посочва, че реконструкцията на хотела е включвала събаряне до кота нула.

Припомняме, снощи бившият хотел „Вероника" в комплекса „Слънчев ден" се срути и уби работник. Комплексът се намира в близост до морската столица, в курорта „Св. Св. Константин и Елена". При срутването под руините са останали затрупани и други работници, като по официална информация те са трима. От коментарите на близките на работниците се породиха съмнения за четвърти затрупан работник.

По предварителна информация, намереното снощи тяло е на 40-годишния Борислав Стефанов. Издирват се Манол Манолов, Тодор Тодоров, Йосиф Стефанов.

Пред БНР изпълнителният директор на Българската строителна камара Иван Бойков обяви, че фирма „Бултранспорт груп" не е регистрирана в камарата и по същество тя не е строителна. Именно заради това тя не е имала право да бъде там. В момента се проверява информацията за другата фирма подизпълнител „Дигинг".

Бойков е категоричен, че при срутването на хотел „Вероника" има грешки по цялата верига. В закона ясно било разписано кой какви задължения има на строителен обект. Там случайни хора не може да има. Трябва да има инструктаж на хората, проекти и технически ръководител, който организира нещата, обясни изпълнителният директор на строителната камара.

Той е убеден, че от инвеститора до последния човек има поредица от грешки. Иван Бойков недоумява какво правят на обекта работници без трудови договори. По мнението му те не са работници на фирмата, а случайни хора. Бойков предположи, че те нямат основни познания, за да изпълняват строителна дейност, тъй като не са строителни работници.

Иван Бойков смята, че основната отговорност е на техническия ръководител, който е господар на обекта и отговаря за всички действия на място.

Фирмата-изпълнител на ремонтните дейности на срутилия се хотел се проверява от Инспекцията по труда.

Установено е, че работниците без договори и багерите не са наети от „Бултранспорт груп".

Междувременно стана ясно, че спасителните екипи са разчистили асансьорната шахта на хотел „Вероника", но тя се е оказала празна. Именно там имаше надежди, че ще бъдат открити тримата затрупани работници, съобщава БГНЕС. До асансьорната шахта на хотела се намира помещение, което е било нещо като ресторант и екипите се надяват евентуално там да са затрупаните работници.

Директорът на варненската пожарна заяви, че няма никаква надежда и шансове за оцеляването на работниците.

Малко по-късно телефонът на един от издирваните работници - Манол Манолов, е започнал да звъни. Именно заради това багерите временно са спрели работа. Предполага се, че телефонът на Манолов е в джоба му.

Спасителните екипи са започнали да звънят и на телефона на друг от издирваните - Тодор Димитров, с надежда и той да бъде чут. Спасителите се надяват по този начин да открият къде са затрупаните работници.