Близо 300 души се събраха на протест пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски".
Към тях се присъединиха и младите учени от БАН, които открито заявиха, че подкрепят ръководството на Софийския университет в неговия протест.

На стълбите пред централния вход на Ректората - пред „погледите" на братята Евлоги и Христо Георгиеви - студентите издигнаха плакати с призиви: „Стига сте орязвали бюджета на образованието" и „На пости не се живее и образованието не вирее".

Студентите бяха направили и студентска касичка от хартия, наречена „Антикриза", в която събираха дарения за академичната дейност. Вече над 500 подписа са събрани в подкрепа на протеста.

БАН притежава имоти за близо 3 милиарда лева. Според представители на академията именно интереси, свързани с тях, стоят в дъното на атаките срещу институцията.
Още...

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев заяви, че българското образование е конкурентоспособно.
"Не сме политици. Не казваме това, което хората искат да чуят. Ние търсим истината", каза Илчев.

Той подчерта, че образованието на студентите и обучението в университета са инвестиция в бъдещето и посочи, че вчера на съвета на ректорите на висшите учебни заведения е била приета декларация,която се противопоставя на намаляването на бюджета за ВУЗ-овете през 2010.

Припомняме, на ректорския съвет стана ясно, че бюджетът на СУ е намален с 25 процента, като има намаления и за останалите държавни ВУЗ-ове.

Ректорът на СУ отново подчерта, че е твърдо против политиците „да яхват протеста" и отново заяви, че демонстрацията е изцяло академична.

Председателят на Студентския съвет Цвета Георгиева заяви пред събралите се протестиращи, че студентите изцяло се присъединяват към протеста на академичното ръководство и подкрепят неговите действия.

Сергей Игнатов нарече протеста на СУ ненормален.
Още...

5-минутно представление бяха подготвили от университетския театър „Алма Алтер", с което изразиха недоволството си от намалените пари за висшето образование.
Актьорите, облечени с черни панталони и бели ризи, „прочетоха" постановленията на Министерски съвет за намаляване на бюджета на Софийския университет.
След това се търкулнаха „умрели" по стълбите, водещи към Ректората.

В коментар за протеста на СУ заради орязаните субсидии премиерът Борисов припомни, че цяла Европа е в криза и режат пенсии, режат заплати и „какво ли още не".
Тези ВУЗ-ове трябваше да протестират в деня, в който вдигнаха със 700 милиона лева пенсиите в България, в деня, в който си тръгна предното правителство", заяви Борисов и добави, че тогава би приветствал протеста им.

Обръщайки се към протестиращите, премиерът обясни, че тази година ще е трудна, а следващите години „всичко ще си дойде на мястото си".
„Нека протестират, нека им чуят гласа хората, нека знаят за какво става въпрос, но мисля, че в криза всички сме длъжни да затегнем малко коланите", добави премиерът.

По-късно през деня председателят на парламента Цецка Цачева коментира протеста с думите, че актуализацията на бюджета няма да доведе до повече средства за образованието.

Според нея, въпреки че образованието е приоритет на управляващите от ГЕРБ, управляващите не могат да не се съобразяват с икономическата криза:

В една демократична държава всеки е свободен да изкаже своите възгледи, но тогава, когато претендираш за повече средства в образованието, е коректно да посочиш откъде да дойдат те, изтъкна Цачева.

Ако академичната, университетската мисъл могат да ни подскажат и на кабинета как да стане така, че за образованието в малкия бюджет, който имаме, да се получат повече средства, аз бих приела с радост да споделя тези техни предложения с членовете на министерския съвет, добави тя.