Всеки има право да протестира, но българската интелигенция в момента трябва да прояви разбиране, че страната ни е в труден период.

Така във Велико Търново министърът на образованието Сергей Игнатов коментира протеста на СУ.

По думите му не е нормално да се протестира сега, когато страната е в наистина много тежка криза и се правят усилия да бъде избегне гръцкият сценарий на всяка цена, и когато всички публични области свиват разходите с 20%. Някъде това е свързано с рязане на жива плът, тоест - уволняват се хора, допълни Игнатов, цитиран от БНР.

Не е нормално университетът, който има най-много пари от всички и през годините винаги е бил приоритетно финансиран, изведнъж да обявява протест и да твърди, че поради политиката на правителството, едва ли не, е бил доведен до колапс. Това е въпрос на мениджмънт, заяви министърът.

Естествено, че финансовото състояние на образованието и науката не е блестящо, не е такова каквото ние искаме да бъде, но в името на националния интерес водачите на нацията, интелигенцията, трябва да застанат начело и да покажат, че в момента ние наистина преживяваме труден период, каза още Игнатов.

Той обясни, че разбира колегите си учени от университета, които сега имат и подкрепата на Академията. Хубавото е, че най-сетне конфликтът между университета и БАН е изгладен и те заедно протестират, каза той.
По думите му това е добра крачка напред.

Предложението студентите сами да плащат за своето обучение поставя въпроса кой ще дава пари при демографския срив у нас. Така министърът коментира искането на Съвета на ректорите в условия на финансова криза да бъде въведено платено обучение в университетите.

Това трябва да бъде обсъдено на политическо ниво, иначе това е една стара мечта, имаше една такава практика в 90-те години. Аз мога да кажа, че предстоят години, в които няма да има студенти, аудиториите ще бъдат празни поради демографската криза, предстоят години, дори когато дори държавната поръчка ще се изпълнява на ръба. Въпросът ми е тогава кой ще плаща, запита министърът.