Българската академия на науките притежава имоти за близо 3 милиарда лева.

С подготвените поправки в Закона за БАН се предвижда те да станат публична държавна собственост, съобщи PRO.BG.

Според представители на академията именно интереси, свързани с имотите, стоят в дъното на атаките срещу институцията.

Във всички изявления, които дава министър Игнатов, прозира, че собствеността е един от основните елементи на този закон. Това е де факто национализиране", смята Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Въпреки че в Българската академия на науките реформите са започнали, а преструктурирането на звената ще стане от началото на юни, правителството не спира да чертае нови планове за бъдещето й.

Пред Софийския университет се събраха студенти, преподаватели, млади учени, които протестираха срещу намаляването на парите за образование и наука.

Част от имотите на академията са дарени от Народното събрание и Министерския съвет.

Около 15% обаче са от частни дарители,като всички са в центъра на София. Като сградата до Ректората, дарена от министър-председателя Андрей Ляпчев.

Частната собственост е свещена и неприкосновена дори и в нашата страна, колкото и някой да се опитва да я национализира, а след това много бързо да я приватизира", допълва Стефан Хаджитодоров.

Централната сграда на БАН също е дарение - от друг министър-председател, а после председател на самата академия - Иван Евстатиев-Гешов. Той е дарил и четириетажна сграда на ул. „Сердика".

Ако бъде променен законът, съдбата на тези имоти става неясна.

Като пример за интереси от академията дават искането на голяма верига хипермаркети да построи магазин на друг техен терен. Искането обаче първо е адресирано към друга институция.

„На вниманието на Симеон Дянков. Ние не знаем някой опитва ли се зад гърба на БАН да разполага с имотите й" подчертава Хаджитодоров и посочва, че бюджетът на академията е орязан с 40%.

Заради това се налага научни работници да преминат или на непълно работно време, или да излизат в неплатен отпуск няколко дни в месеца.